joi, 13 decembrie 2018

Comisia Europeană nu a identificat probleme de concurență în privința achiziției de către Vodafone a unor active din România ale Liberty Global

Comisia Europeană nu a identificat probleme de concurență în privința achiziției de către Vodafone a unor active ale Liberty Global (care deține UPC în România) de pe piețele din România și Ungaria. Însă Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la achiziționarea de către Vodafone a filialelor Liberty Global din Germania și Republica Cehă și, prin urmare, a început o investigație aprofundată. Autoritatea de la Bruxelles este preocupată de faptul că preluarea anunțată în mai 2018 ar putea reduce concurența în Germania și Republica Cehă.

În România, Ungaria și Republica Cehă, Vodafone este în principal activ ca operator de rețea mobilă, iar Liberty Global ca furnizor de telecomunicații fixe. În Germania, Vodafone și Liberty Global operează rețele de cablu care nu se suprapun geografic, acoperind zone și regiuni diferite.

"Este important ca toți consumatorii din UE să aibă acces la servicii de telefonie și televiziune la prețuri accesibile și de bună calitate", a precizat comisarul Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței. Vestager a adăugat că investigația detaliată urmărește să verifice dacă tranzacția nu va cauza creșterea prețurilor, diminuarea posibilității de alegere pentru consumatori sau reducerea inovației în domeniul telecomunicațiilor și serviciilor de televiziune cu plată.

În Germania, Comisia își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că tranzacția ar diminua concurența pe piața serviciilor de telefonie fixă ​​și pe cea de televiziune cu plată și că ar exista riscul scăderii investițiilor în rețelele realizate pe baza de noi tehnologii, dar ar crește substanțial și puterea de negociere a entității rezultate în urma fuziunii. Planurile de preluare au înregistrat o puternică opoziție în industria telecomunicațiilor din Germania. Deutsche Telekom și Tele Columbus au solicitat blocarea tranzacției din cauza unui posibil impact negativ asupra concurenței. Asociația operatorilor de cablu FRK a solicitat condiții clare, de exemplu deschiderea rețelelor entității rezultate în urma fuziunii Vodafone - Liberty Global către terțe părți (acces deschis). Telefónica Deutschland a salutat decizia Comisiei de a examina riguros tranzacția. Tranzacția a fost notificată Comisiei în data de 19 octombrie 2018. Oficiul federal german contra monopolului a sesizat autoritatea germană de control al concurenței în data de 7 noiembrie 2018. Această cerere este încă în așteptare, conform Comisiei Europene.

În Republica Cehă, acordul ar putea cauza falimentul unor rivali din piața locală de telecomunicații, mai argumentează Comisia Europeana.

În cadrul investigației, Comisia dorește să stabilească dacă îngrijorările sale privind concurența sunt reale. Comisia are timp 90 de zile lucrătoare, până pe 2 mai 2019, pentru a lua o decizie.

Liberty Global se așteaptă ca tranzacția să fie aprobată de Comisie la mijlocul anului 2019.

"Am anticipat întotdeauna o treia etapă a analizei, având în vedere dimensiunea tranzacției. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Comisia,  așteptăm în continuare aprobarea la mijlocul anului 2019", a precizat Mike Fries, CEO-ul Liberty Global.


Un comentariu despre subiectul „Comisia Europeană nu a identificat probleme de concurență în privința achiziției de către Vodafone a unor active din România ale Liberty Global”:
Anonim

Deci afacerea e ca și făcută.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile