Producătorul video Eduard Schneider, fondator al Schneider Productions, a filmat din Sebeș, România, două treceri de sateliți Space-X Starlink.
Compania Space Exploration Technologies Corp (SpaceX) a lui Elon Musk a lansat un nou lot din sateliții săi „Starlink”, pe 22 aprilie 2020, totalul acestora pe orbită ajungând la 422. Lansarea a fost efectuată cu ajutorul unei rachete Falcon 9 de la stația spațială Kennedy a NASA din Florida. Racheta transporta un lot de 60 noi sateliți Starlink.
Va fi creată o constelație de mii de sateliți amplasați pe orbita joasă a Pământului. Constelația Starlink, concepută pentru a furniza servicii de internet în bandă largă la preț redus, este în continuare curs de dezvoltare la facilitățile SpaceX din Redmond, Washington.
Internetul prin satelit a existat de ceva timp, dar acesta a avut latență ridicată. Starlink este diferit: SpaceX spune că lansarea unei „constelații” de sateliți pe orbita terestră joasă va oferi internet de mare viteză, peste tot în lume. Musk a spus anterior că proiectul său ar putea oferi internet pentru trei miliarde de persoane care în prezent nu au acces la conectivitate ieftină de mare viteză.
Compania a depus planuri la Comisia Federală de Comunicații (FCC) pentru a lansa 4.425 de sateliți pe orbită Pământului, de trei ori mai mulți sateliți decât sunt în prezent în funcțiune.
Odată lansat complet, sistemul SpaceX va exista peste toate zonele Pământului și, prin urmare, va avea capacitatea de a furniza un serviciu global omniprezent. În fiecare loc de pe suprafața Pământului se va "vedea", în orice moment, un satelit SpaceX.
Se preconizează că se vor investi 9,8 miliarde de dolari în proiect, deși internetul prin satelit s-a dovedit o piață scumpă în trecut, iar analiștii se așteaptă ca factura finală să fie mai mare.
Musk a explicat că proiectul va „reconstrui internetul în spațiu” și va reduce dependența de rețeaua existentă de cabluri de fibră optică submarină care traversează planeta.
Comisia Federală de Comunicații (FCC) a autorizat SpaceX pentru până la 1 milion de antene la sol de care compania va avea nevoie pentru a conecta utilizatorii la rețeaua sa de internet prin satelit. Detaliile licenței arată că fiecare antenă la sol are 48 cm.
„Arată ca un OZN pe un băț”, a spus Elon Musk, CEO-ul SpaceX, într-un interviu. „Este foarte important că nu aveți nevoie de un specialist pentru instalare, ci doar să respectați două instrucțiuni: orientați antena către cer, conectați-vă."
Licența FCC prevede: „Aceste terminale de utilizator utilizează tehnologii avansate de formare a fasciculelor și procesare digitală pentru a utiliza extrem de eficient resursele de spectru din banda Ku, suportând antene extrem de direcționale care urmăresc sateliții de pe orbita joasă a Terrei. În concordanță cu autorizația SpaceX, aceste stații de pe Pământ vor transmite în banda 14.0-14.5 GHz și vor primi semnal în banda 10.7-12.7 GHz".
Mega-constelația Starlink a lui Elon Musk va iniția testele beta ale sistemului în aproximativ 3 luni, iar testarea beta publică în aproximativ 6 luni, potrivit tweet-urilor lui Musk.
Acum sunt puțin peste 400 de sateliți Starlink operaționali, iar Musk a indicat în tweet-urile sale că testele beta vor începe la „latitudini mari”, în Alaska și Canada.
Starlink va avea nevoie de mult mai mulți sateliți pe orbită înainte de a se lansa ca un serviciu global. Totuși, Musk a declarat că lansarea serviciilor comerciale va începe din anul 2021.
Lotul din 22 aprilie va fi urmat de lansarea altor 60 sateliți, în luna mai.
Cum se poate afla locația sateliților Starlink?
O serie de aplicații și site-uri web permit pasionaților să urmărească locațiile actuale ale sateliților. Un site popular este Findstarlink.com, unde utilizatorii pot vedea momentele când și unde este probabil ca sateliții Starlink să fie vizibili. Pur și simplu accesați site-ul și introduceți locația dvs. pentru a afla momentul în care sateliții vor fi vizibili în zona dvs. Un alt site este https://james.darpinian.com/satellites/ .Nu este necesar un telescop: dacă este senin cerul, acești sateliți se vad cu ochiul liber cum trec în șiruri, începând exact de la ora și minutul calculate pentru locația dvs.
De ce sunt "vizibili" sateliții Starlink?
Mulți dintre sateliții Starlink care au fost lansați în martie par foarte strălucitori pe cer, însă poziția lor orbitală actuală i-a făcut mult mai ușor de observat în ultimele zile. Apropierea lor de Pământ și dimensiunile mari, completate de panouri plate largi care reflectă lumina, îi fac să pară mult mai strălucitori pe cer.
Elon Musk a declarat că în curând compania va „repara” problema cu "vizibilitatea" sateliților și îi va face mai puțin "vizibili", afirmând că "vizibilitatea" este cauzată de reflexia luminii pe panourilor solare ale sateliților, din cauza unghiului acestor panouri. Compania lucrează și la o „umbrelă de soare” care va ajuta la reducerea reflecție luminii pe sateliții din lansările viitoare, făcându-i mai greu de observat de pe Pământ.