miercuri, 7 octombrie 2020

Eurosport: Roland-Garros - Ziua a zecea

Eurosport a remis catre hdsatelit.com rezumatul celei de-a zecea zile de la Roland-Garros:

- Tim Henman răspunde întrebărilor despre Simona Halep;

- Experții Eurosport despre meciul dintre Rafael Nadal și Jannik Sinner;

- Experții Eurosport despre meciul epic dintre Dominic Thiem și Diego Schwartzman;

- Tim Henman crede că înfrângerea Elinei Svitolina în fața Nadiei Podoroska reprezintă o oportunitate ratată pentru jucătoarea din Ucraina de a câștiga primul ei Grand Slam.

DATA: 6 octombrie 2020

EXPERȚI: Experții Eurosport Chris Evert, Alex Corretja și Tim Henman

SUBIECT: Experții Eurosport despre meciul epic dintre Dominic Thiem și Diego Schwartzman

Chris Evert:

Acest meci m-a făcut să simt din nou ceea ce înseamnă să fii un sportiv competitiv. Nervozitatea și extazul în același timp. Mi-a plăcut mult meciul, văzând acești doi luptători unul împotriva celuilalt. A fost un meci epic, cel mai bun meci al turneului de până acum. Ambii au dus condiția fizică la un alt nivel. În ceea ce îl privește pe Schwartzman, cred că a căpătat multă încredere după ce l-a învins pe Nadal la Roma și cred că e conștient acum că poate învinge pe oricine, în special pe această zgură. Lucrul ăsta îl face foarte încrezător.

În ceea ce-l privește pe Thiem, te poți întreba dacă după victoria de la US Open și după un meci de cinci seturi în meciul anterior, mai avea oare suficientă putere rămasă? Tot turneul a spus că se simte puțin obosit. Nu cred că se află la capacitate 100% - condiția fizică este esențială în locul lui – dar ambii au luptat la un alt nivel. A fost foarte interesant, s-a jucat cu o sportivitate grozavă. A fost o plăcere să urmăresc meciul.

Alex Corretja:

Cred că este un tribut adus tenisului, unul dintre cele mai emoționante meciuri pe care le-am urmărit în ultimul timp, în special pe zgura de la Roland-Garros. Partida a avut de toate și normal că a fost dificil pentru fiecare din ei să închidă meciul. Cel mai mult m-a entuziasmat faptul că amândoi au continuat să lupte, să caute soluții în ciuda condițiilor cu vânt și mingi grele. Meciul a avut de toate.

Trebuie să spun că Thiem a părut foarte obosit încă de la început. Cred că meciul anterior, cu Gaston, a fost atât de lung și dificil că nu a putut să se refacă perfect. Cred că Schwartzman a făcut meciul mai bun din punct de vedere tactic. Au jucat de la rever la rever, ceea ce l-a favorizat pe argentinian, și am fost surprins că Thiem nu a deschis mai mult terenul pe forehand. Știam că picioarele sale sunt obosite.

Semifinalele se joacă abia vineri, ceea ce e bine pentru Schwartzman, care are cam 70 de ore de recuperare. Am menționat tactica sa, însă trebuie evidențiat și cât de mult a lucrat fizic pentru a ajunge aici. După cinci ore, el încă alerga, încă lovea mingea. Merită toate aprecierile. A servit poate un singur as tot meciul, dar s-a agățat de Thiem și a lungit schimburile de mingi. Sunt mândru de ce au făcut amândoi. Vedeam în Thiem un potențial câștigător al turneului, dar meciul acesta ne-a amintit că tenisul este greu de prezis.

Tim Henman:

Când vorbim de aceste meciuri, mereu vor exista schimbări de inerție, dar atunci când Thiem a câștigat setul al treilea, aveam senzația că va reuși să domine mai departe și să câștige meciul. Ambii jucători au fost extrem de competitivi, jucând schimburi lungi într-un meci atât de lung. Cred că a avut peste cinci ore și Schwartzman nu ar fi putut să se predea niciodată. A fost un tenis incredibil.

Cred că este cea mai mare victorie a lui Schwartzman, privind contextul. A fost un sfert de finală de Grand Slam, o victorie enormă. La finalul meciului mi-a plăcut foarte mult respectul arătat de cei doi jucători. Au demonstrat că ei pot fi adversari și să lupte împreună cinci ore, dar că asta nu înseamnă că adversarul tău ți-e dușman. A fost grozav văzându-i vorbind la final și sunt fericit pentru Schwartzman – este o victorie fantastică pentru el.


DATĂ: 6 octombrie 2020

EXPERT: Tim Henman, expert Eurosport și de patru ori semifinalist de Grand Slam

SUBIECT: Tim Henman crede că înfrângerea Elinei Svitolina în fața Nadiei Podoroska reprezintă o oportunitate ratată pentru jucătoarea din Ucraina de a câștiga primul ei Grand Slam

Cred că înfrângerea asta va fi dificil de uitat pentru Elina Svitolina. Este o jucătoare mult mai bine clasată decât adversara ei și a avut o oportunitate grozavă. Cred că atunci când va face un pas în spate și va analiza meciul, va trebui să-i ofere credit adversarei sale – ea a fost cea care a părut confortabilă pe teren, s-a mișcat mai bine pe zgură, nu i-a fost frică să se miște pentru a lovi mai mult cu forehand-ul. Când Svitolina va analiza meciul va fi foarte dezamăgită că nu a putut să profite de oportunitate.

Nu cred că Elina are un joc prea unidimensional, dar există ceva ce se repetă în cazul ei, totuși. A avut oportunități în Grand Slam-uri și trebuie să încerce în continuare să câștige meciuri ca acesta. Dominic Thiem s-a aflat în situații similare în circuitul masculin și a așteptat până la US Open-ul din acest an. Ne așteptăm la așa ceva și în cazul Svitolinei. Acum are încă o înfrângere în fazele avansate ale unui Grand Slam în „palmares”, ceea ce va îngreuna situația.


DATĂ: 6 octombrie 2020

EXPERT: Tim Henman, expert Eurosport și de patru ori semifinalist de Grand Slam

TOPIC: Tim Henman răspunde întrebărilor despre Simona Halep

Care este punctul forte al Simonei Halep pe zgură și care sunt punctele ei mai vulnerabile? A existat vreo vulnerabilitate pe care a reușit să o depășească?

Meciurile precum cel dintre Simona și Iga Swiatek sunt cele care în care apar surprize enorme, așa că eu obișnuiesc să le analizez ca pe niște cazuri izolate. Cam ca acel meci dintre Andy Murray și Stan Wawrinka. Când se joacă în condițiile în care s-a jucat în Paris, lucrul acesta egalează mult valorile jucătoarelor. Este rece, terenul e greu, mingea nu sare mult, Swiatek a jucat excepțional și merită toate aplauzele.

Mi-a plăcut mult atitudinea lui Halep. A fost foarte matură și și-a arătat experiența. A avut parte de rezultate grozave în ultima perioadă și a avut o carieră extraordinară în care vor mai veni rezultate bune. E un moment în care să lase rezultatele în urmă și să privească înainte.

Ce schimbări ai observat în jocul ei – de la finala din 2014, trecând prin cele din 2017 și 2018?

Cred că jocul Simonei a evoluat. Este în mod constant mai agresivă. Cred că asta vine din experiența jocului unor meciurilor importante și câștigurilor unor turnee mari.

Îmi aduc aminte că m-am uitat la finala de la Wimbledon cu Serena Williams. Simona nu era favorită, însă avea încredere și era convinsă că trebuie să creadă în jocul ei și să intre pe teren agresivă, jucând cum vrea să joace, indiferent de rezultat.

Lucrurile astea țin de psihologie mai mult, de proces și de rezultat. Dacă procesul este corect, rezultatul va veni. Când a învins-o pe Serena în acel meci, a fost un punct culminant al muncii sale, dar și rezultatul încrederii că poate câștiga. Acum își maximizează toate oportunitățile pe care le are.

Au ajutat-o condițiile de la Roland-Garros în acest an, sau nu? Există diferite opinii în ceea ce privește subiectul.

Condițiile cu siguranță nu au ajutat-o pe Simona, fiindcă nu este cea mai mare și mai puternică fată. Când terenul este atât de greu, de regulă jucătorii care pot genera multă forță sunt cei avantajați, fiindcă nu pierd controlul mingii.

Murray, spre exemplu, nu generează forțe precum Wawrinka sau Del Potro, așa că pentru jucători ca el este greu să facă față în asemenea condiții. 

Când te-a impresionat Simona cel mai mult, fie pe teren, fie în afara lui?

Mă impresionează atitudinea și felul ei de a fi. Mereu dă 100% în tot ce face. Succesul ține de maximizarea potențialului, așa că dacă te concentrezi la 100% pe jocul tău, 100% pe condiția fizică, pe a fi mai fit, mai puternic, mai rapid, pe diete, pe recuperare – când faci toate acestea poți avea succes, iar Halep a făcut avut această abordare asupra carierei sale. Cu echipa pe care o are alături, nu există dubii că își maximizează tot ceea ce poate oferi în tenis.

Consideri că Darren Cahill i-a schimbat cariera fundamental? Cât de importantă este o relație atât de bună cu un antrenor?

Sunt sigur că Darren a contribuit enorm, pentru că a fost un foarte bun jucător la rândul lui, la fel cum este un foarte bun antrenor și analist. Știe tenisul ca pe propria palmă și să ai pe cineva precum el în colțul tău de teren e foarte important – sunt sigur că Halep a beneficiat enorm în urma colaborării cu el.

Este important să existe chimie între jucător și antrenor, fiindcă ajungeți să petreceți mult timp împreună, călătorind la turnee. Dacă vă înțelegeți bine și vă simțiți bine când sunteți împreună, cred că există o fundație foarte bună pentru a face relația să funcționeze.

Va exista un loc în tenisul feminin, în viitor, pentru jucătoare de statura sa și cu stilul el de joc?

Da. Trebuie să controlezi lucrurile care pot fi controlate, fie că ai 1.65m sau 2m. Lucrurile astea nu pot fi controlate. Dar trebuie să lucrezi la stilul tău de joc în funcție de ele. Halep a fost mereu rapidă, are un joc de picioare grozav și este încă foarte puternică la jocul din spatele terenului.

Când privești ce a realizat în tenis îți dai seama că a jucat grozav. Cred că acest rezultat de la Paris nu va păta deloc ceea ce face.


DATĂ: 6 octombrie 2020

EXPERȚI: Experții Eurosport Chris Evert și Tim Henman

SUBIECT: Experții Eurosport despre meciul dintre Rafael Nadal și Jannik Sinner


Chris Evert

Cred că Rafa Nadal s-a descurcat grozav. În sfârșit, a fost pus la încercare. Avea nevoie de un asemenea test, în special dacă va juca cu Novak Djokovic mai departe. A avut parte de meciuri ușoare până acum, care nu i-au pus probleme. Am senzația că joacă mai bine când joacă de pe linia de fund și când este el jucătorul agresiv. A jucat în felul acesta în seturile doi și trei. Când a început să urce la fileu mi-a arătat că este foarte încrezător. Jocul lui a arătat bine și avea nevoie de un test.

Simțul lui Jannik Sinner, care știe unde va veni mingea, este incredibil. Pare să aibă un simț foarte bun al terenului, un „IQ de tenis” foarte mare. Pe un teren mai rapid ar fi putut să-l pună mai mult în dificultate pe Rafa, fiindcă este un jucător de forță cu un serviciu rapid. Cred că pe un astfel de teren ar avea o șansă mai mare. Are numai 19 ani. Va deveni mai puternic, va avea masă musculară mai mare. Cred că niște antrenamente pentru fitness și antrenamente cu greutăți îl vor ajuta și mișcările sale se vor îmbunătăți și ele.

Tim Henman

Jannik a intrat în meci cu un plan clar. Urma să fie agresiv, știa că nu trebuie să se aștepte ca Rafa să greșească singur. Când urca în teren era impresionant. A avut o șansă de break în primul set, dar ăsta este un punct forte al lui Rafa – când este condus pe zgură, când adversarii au oportunități de break, el face break la rândul său în 60% din cazuri în game-ul următor. Tie break-ul primului set a fost atât de important. Acel avans de un set este important.

Jannik s-a dezvoltat bine în ultimele 18 luni. Am avut o pauză mică, însă a câștigat turneul Next Gen de la Milano, jocul său se îmbunătățește și cred că încă are zone la care poate lucra. Primul serviciu i se îmbunătățește, mișcarea în teren va fi mai bună când va fi mai rapid și mai puternic. Mă aștept ca anul viitor pe vremea asta să fie în top 10. Are acest potențial.


Niciun comentariu despre subiectul „Eurosport: Roland-Garros - Ziua a zecea”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile