marți, 23 noiembrie 2021

RCS RDS a câștigat licitația pentru 7 blocuri de frecvențe mobile în 800 MHz, 2600 MHz FDD şi TDD. Invite Systems a câștigat un bloc de 5 MHz în 3400-3600 MHz.

„Am finalizat astăzi licitația desfășurată pentru alocarea unor noi frecvențe pentru comunicații mobile de bandă largă, în urma căreia cei doi participanți câștigători vor plăti către bugetul de stat suma de 43,4 milioane euro, ceea ce reprezintă 60% din valoarea spectrului pus la dispoziție. Am decis organizarea licitației în acest an pentru a oferi oportunitatea operatorilor interesați să-și maximizeze portofoliul de spectru deținut, în vederea extinderii capacității rețelelor proprii și, în consecință, pentru a putea oferi servicii de ultimă generație. Această alocare de spectru suplimentar pentru servicii de comunicații mobile de bandă largă va da un suflu nou competiției pe piața telecom din România, în beneficiul utilizatorilor finali”, a declarat vicepreședintele ANCOM Bogdan IANA, astăzi, 23 noiembrie 2021, la finalizarea procedurii de selecție competitivă pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz, conform unui comunicat remis către HD Satelit România. 

Rezultatele licitației de spectru

Ca urmare a ofertei depuse, S.C. RCS&RDS S.A. a câștigat drepturile de utilizare pentru blocul pereche de 2x5 MHz scos la licitație în banda de frecvențe de 800 MHz, pentru 4 blocuri pereche de 2x5 MHz în banda de frecvențe de 2600 MHz FDD și pentru 1 bloc nepereche de 15 MHz în banda de 2600 MHz TDD, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 și 5 aprilie 2029. 

Suma pe care operatorul o are de plătit ca taxă de licență este de 22 milioane de euro pentru spectrul din banda de 800 MHz, 17,2 milioane de euro pentru drepturile de utilizare din banda de 2600 MHz FDD și 3,5 milioane de euro pentru blocul de frecvențe din banda de 2600 MHz TDD. Suma totală pe care o are de plătit operatorul ca taxă de licență pentru toate drepturile de utilizare obținute în cadrul acestei proceduri de licitație este de 42,7 milioane de euro.

Operatorul își crește astfel semnificativ cantitatea de spectru asupra căreia deține drepturi de utilizare, fapt ce va influența concurența deja puternică de pe piața de servicii de comunicații electronice din România.

Societatea Invite Systems S.R.L. a licitat și a câștigat drepturi de utilizare pentru 1 bloc de 5 MHz nepereche în banda de frecvențe de 3400-3600 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie 2025, pentru care va avea de plătit ca taxă de licență suma de 700.000 euro.

Suma totală obținută în urma acestei proceduri de selecție competitivă este de 43,4 milioane de euro, care va constitui venit la bugetul de stat. Taxele trebuie achitate în 15 zile de la anunțarea câștigătorilor procedurii de selecție.

Procedura de licitație

Procedura de selecție competitivă pentru alocarea unor drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 800 MHz, 2600 MHz și 3400-3600 MHz a fost lansată la 11 octombrie 2021.

2 dintre cei 5 operatori care au achiziționat caietul de sarcini au depus oferte ce au fost analizate și declarate câștigătoare. Astăzi a avut loc o rundă primară suplimentară, ce oferea operatorilor calificați ocazia să depună oferte suplimentare. 

Obligații de acoperire 

Operatorii vor avea obligații de acoperire și dezvoltare impuse în licența de utilizare a spectrului de frecvențe.

Pentru licențele acordate în banda de 800 MHz, obligațiile vizează asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populația a 56 de localități specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicații mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Această obligație curge, cel târziu, de la data de 31 decembrie 2023 până la finalul perioadei de valabilitate a licenței, respectiv 5 aprilie 2029. După încheierea procedurii de selecţie, înainte de acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, Societatea RCS&RDS S.A., în calitate de câştigător al blocului de 800 MHz, are la dispoziţie 7 zile pentru a transmite ANCOM o listă cuprinzând cele 56 de localități pe care dorește să le acopere din totalul de 83 disponibile. 

Câștigătorul drepturilor de utilizare a blocului de frecvențe din banda de frecvențe 3400-3600 MHz va avea obligații graduale de dezvoltare, respectiv de punere în funcțiune a unui număr de stații de bază. Astfel, în primul an de la intrarea în vigoare a licenței, Invite Systems S.R.L. va avea obligația de a instala 25 de stații de bază, ajungând la 100 de stații de bază în funcţiune, instalate oriunde pe teritoriul naţional, după trei ani și șase luni de la intrarea în vigoare a licenţei.

Despre ANCOM

ANCOM este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurentei și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitiva a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.ro, www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesati www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.


18 comentarii despre subiectul „RCS RDS a câștigat licitația pentru 7 blocuri de frecvențe mobile în 800 MHz, 2600 MHz FDD şi TDD. Invite Systems a câștigat un bloc de 5 MHz în 3400-3600 MHz.”:
Anonim

Foarte bine, sper ca Digi sa le folosească cat mai curând sa decongestioneze rețeaua si sa crească viteza mobila.

Dany

Cine sunt cei de la Invite Systems S.R.L? Pe net scrie ca ar fi o companie de telecomunicații din Voluntari si Ploiești, care furnizează servicii de telecomunicații si data center. Oare vor utiliza frecventele sa ofere internet mobil in diverse locații?

Anonim

Acum pot sa lanseze 5G cum trebuie.

Anonim

Digi poate sa faca schimb de frecvente cu Vodafone.

Anonim

Era și timpul. În ultima vreme apelurile se realizează tot mai greu în rețeaua Digi.

Anonim

Prin prețurile practicte, Digi a atras mai mulți clienți decât poate duce. Se simte asta zi de zi, atât prin vitezele tot mai mici la internet cât și prin apelurile tot mai dificile. Dacă nici acum nu fac nimic în această privință, curând va începe o migrație inversă, care cu greu va mai putea fi oprită.

Anonim

Mie îmi funcționează Digi Mobil la fel ca la început, acum mai mulți ani, când am făcut abonamentul. Cu siguranță că dacă vor crește viteza, ca urmare a achiziționării acestor noi frecvențe, va fi și mai bine.

Anonim

Eu am renunțat la ei acum un an tocmai din cauza semnalului slab.

Anonim

Eu am facut anul trecut 4 abonamente, semnalul e mai bun in zona mea decat la oricare altii. Nu mai vorbesc de pret, la patru abonamente e reducerea foarte mare.

Anonim

Am 4 abonamente la Digi încă de la începuturi, când s-au relaxat pe piață cu acel Digi nelimitat. Pentru prima dată mă gândesc să îi schimb, chestia cu sunatul de mai multe ori până când reușește să facă un apel se întâmplă tot mai des, deja devine enervantă.

Anonim

Am 4 abonamente la Digi Mobil de cand s-au lansat, nu am nicio problema de genul tau. Chiar nu as renunța pentru nimic la Digi, mai ales ca acum se dezvolta si mai mult cu noile frecvente si vor fi si mai tari.

Anonim

Depinde de gradul de încărcare al rețelei locale. Acesta este motivul pentru care unii au probleme, iar alții nu. Una peste alta, existența unor zone cu probleme nu este în avantajul Digi, care este o rețea de telefonie națională, nu locală.

Anonim

Cu Digi am avut semnal ok în toată țara, cu excepția Transfăgărășanului unde nu este deloc, și a Văii Oltului unde este intermitent. În ultima vreme se simt unele probleme, trebuie să suni de mai multe ori până când face un apel, dar sigur vor ști să rezolve situația cei de la Digi, mai ales acum când a câștigat noi frecvențe.

Costi

Și Telekom și Vodafone și Orange au și ei foarte multe zone neacoperite, nu doar Digi. De exemplu la mine in sat am semnal doar de la Digi și Orange, iar la bunicii din alt judet au semnal doar de la Digi și Vodafone. Și toți acești operatori sunt rețele naționale, cu exact aceleași probleme zonale.

Tralala

Ar trebui sa se uite si la calea ferata . Cand merg cu trenul e jale. Am înțeles ca sunt probleme si la alti operatori.

Anonim

CFR are propriile servicii de internet, Telecomunicații CFR.

Daniel S.

Sunt probleme cu semnalul în unele zone unde este foarte slab și produce probleme în apeluri, zgomote, întreruperi parțiale sau de durată mare care te fac să închizi apelul și să nu poți avea o experiență bună la ei. Poate vor rezolava acum cu aceste frecvențe cumpărate.

Anonim

Dany
Cine sunt cei de la Invite Systems S.R.L?
Invite Systems activează pe sectorul business/corporate. Baze de date, hosting si alte servicii IT pentru instituții (bancare sau de alt fel), multinaționale.... Nu au nici o treabă cu serviciile către cetățeni.
Sunt ca și OscarDownstream (de care sigur nu ai auzit) care a făcut 155 milioane profit cu 31 de benzinării proprii care țintesc firmele de transport marfă, și vre-o 40 in franchiza deschise publiculi, benzinăriile RO. In același timp Petrom a făcut 288 milioane profit(dublu) cu 500 de benzinării( de 7 ori mai multe). Fiecare afacere țintește alt segment al economiei țării.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile