duminică, 13 februarie 2022

OneWeb a lansat alți 34 de sateliți. 40 de sateliți Starlink, pierduți. NASA, îngrijorată de numărul mare de sateliți LEO.

OneWeb a lansat alți 34 de sateliți. Într-o altă misiune, 40 de sateliți Starlink au fost pierduți din cauza unei furtuni geomagnetice. NASA a devenit îngrijorată de numărul mare de sateliți de pe orbita joasă a Pământului.

OneWeb a lansat alți 34 de sateliți

OneWeb, compania de comunicații prin sateliți amplasați pe orbita joasă a Pământului (LEO), a confirmat lansarea cu succes a 34 de sateliți de către Arianespace, de la Centrul Spațial Guyana din Kourou, Guyana Franceză. 

Această lansare, prima a companiei în acest an și a 13-a a proiectului, aduce constelația de pe orbită a OneWeb la un număr total de 428 de sateliți, care reprezintă 66% din flota de 648 sateliți LEO planificată de OneWeb, ce va oferi conectivitate prin satelit globală, de mare viteză și cu latență redusă.

Cererea pentru serviciile de conectivitate în bandă largă a OneWeb a continuat să crească, mai ales din partea furnizorilor de telecomunicații, piețelor aviatice și maritime, ISP-urilor și guvernelor din întreaga lume. Cel mai recent (în ultima lună), OneWeb a semnat noi acorduri cu mai multe companii (inclusiv Hughes Network Systems, Marlink și Field Solutions Holdings) pentru a asigura conectivitate în cele mai greu accesibile zone ale planetei.

Lansarea a avut loc pe 10 februarie. Sateliții OneWeb s-au separat de racheta purtătoare și au fost distribuiți în nouă loturi pentru o perioadă de 3 ore și 33 de minute, urmată de confirmarea recepției semnalului de la toți cei 34 de sateliți.

Neil Masterson, CEO OneWeb, a concluzionat: „Prima noastră lansare din acest an marchează progresul semnificativ în finalizarea unei rețele LEO, care va avea loc în anul 2022. Observăm în continuare o cerere în creștere pentru serviciile OneWeb. Așteptând cu nerăbdare să furnizam serviciile noastre, construim un acces solid, sigur și global la serviciile de internet în bandă largă prin satelit”.

40 de sateliți Starlink, pierduți din cauza unei furtuni geomagnetice

Pe de altă parte, compania fondată de Elon Musk a lansat pe 3 februarie 2022, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, un total de 49 sateliți ce urmau să ajungă pe orbita joasă a Pământului (LEO). Cu toate acestea, ca urmare a unei furtuni geomagnetice care a avut loc după 24 ore de la lansare, 80% dintre acești sateliți vor arde in atmosferă și să nu vor mai ajunge pe orbită.

Până în prezent, SpaceX a lansat 2.000 de sateliți Starlink, autoritățile americane acordându-i permisiunea de a trimite în spațiu până la 12.000 sateliți.

Într-o declarație pentru presă, compania a precizat: „Din păcate, sateliții lansați joi au fost afectați în mod semnificativ vineri de o furtună geomagnetică. Aceste furtuni fac ca atmosfera să se încălzească și densitatea atmosferică să crească la altitudinile noastre joase de desfășurare. De fapt, GPS-ul de la bord sugerează că viteza de escaladare și severitatea furtunii au determinat o creștere a rezistenței atmosferice cu până la 50%, comparativ cu cea din lansările anterioare.

În timp ce sateliții vor reintra în atmosfera Pământului, aceștia sunt proiectați să se dezintegreze, deci  „nu vor genera resturi orbitale și nicio parte a satelitului nu va lovi solul”.

Urmează o noua generație de sateliți Starlink? NASA e îngrijorată de numărul mare de sateliți de pe orbita joasă a Pământului.

NASA crede că propunerea SpaceX pentru o constelație de 30.000 sateliți Starlink din a doua generație ar putea cauza o creștere semnificativă a potențialelor coliziuni pe orbita joasă a Pământului și ar putea interfera cu lansările și activitățile științifice ale agenției.

Scrisoarea de cinci pagini a fost trimisă Comisiei Federale de Comunicații (FCC) pe 8 februarie 2022, în numele NASA, de către Administrația Națională de Telecomunicații și Informații, împreună cu o scrisoare separată de o pagină de la Fundația Națională pentru Știință. Scrisoarea a fost înaintată dezbaterilor FCC cu privire la propunerea SpaceX pentru sistemul său Starlink „Gen 2”, cu aproximativ 30.000 de sateliți în orbita joasă LEO.

Odată cu creșterea propunerilor de constelații mari, NASA are îngrijorări cu privire la potențialul unei creșteri semnificative a frecvenței evenimentelor de conjuncție și a posibilelor impacturi asupra misiunilor științifice și a zborurilor spațiale umane ale NASA. NASA dorește să se asigure că implementarea sistemului Starlink Gen 2 este efectuată cu prudență, într-o manieră care să susțină siguranța zborurilor spațiale și sustenabilitatea pe termen lung a mediului spațial”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea a ridicat mai multe probleme cu privire la constelația propusă, în primul rând pentru că ar crește de peste cinci ori numărul de obiecte de pe orbita joasă a Pământului. 

O creștere de această amploare în aceste benzi limitate de altitudine aduce în mod inerent un risc suplimentar de evenimente de coliziune generatoare de resturi, doar ținând cont pur și simplu numai de numărul crescut de obiecte. NASA anticipează că misiunile științifice actuale și cele planificate, precum și operațiunile de zbor spațial cu echipaj uman vor înregistra o creștere a conjuncțiilor”, a declarat agenția.

NASA s-a întrebat dacă sistemul automat de evitare a coliziunilor dezvoltat de SpaceX pentru actualii săi sateliți Starlink se va scala la sistemul mai mare a noii generații de sateliți.

NASA recomandă ca SpaceX să genereze analize care să demonstreze că au o capacitate de manevră automată suficient de scalabilă pentru întreaga dimensiune propusă a constelației, inclusiv conjuncțiile dintre constelații, ținând cont în același timp de provocările în zborul la altitudini mai mici în timpul perioadelor cu activități solare mai intense”, se precizează în scrisoare.

NASA a contestat afirmațiile SpaceX că există un „risc zero” ca un satelit Starlink să se ciocnească de o navă spațială mare, datorită manevrabilității sateliților Starlink. 

Cu potențialul pentru mai multe constelații cu mii și zeci de mii de sateliți, nu este recomandat să presupunem că sistemele de propulsie, sistemele de detectare de la sol și software-ul sunt 100% fiabile sau că operațiunile manuale (dacă există) sunt 100% fără erori”, a spus NASA.

Alte constelații care au și capacități autonome de evitare a coliziunilor ar putea cauza probleme dacă unul dintre acei sateliți încearcă să evite un satelit Starlink, declanșând o serie de manevre care ar putea amplifica (mai degrabă decât să scadă) riscul unei coliziuni, dacă nu există reguli ale traseului care guvernează astfel de interacțiuni. NASA a recomandat companiei SpaceX să efectueze o analiză de risc a unor astfel de evenimente.

Dincolo de riscul de coliziuni cu misiunile NASA și cu alți sateliți, agenția a spus că sistemul Starlink din generația a doua ar putea interfera cu misiunile științifice. Acei sateliți Starlink se vor afla pe orbită sub majoritatea sateliților NASA ce sunt dedicați pentru știința Pământului și ar putea crea reflexii ale luminii solare care să interfereze cu instrumentele acelor sateliți NASA.

Constelația ar risca, de asemenea, să interfereze cu astronomia practicată la sol, în special cu observațiile obiectelor din apropierea Pământului, ca parte a programului de apărare planetară al NASA. În privința sistemului de sateliți Starlink din generația a doua, scrisoarea arată: „NASA estimează că va exista un satelit Starlink în fiecare imagine cu asteroizi captată pentru apărarea planetară, împotriva impacturilor periculoase ale asteroizilor, scăzând eficacitatea studiului asteroizilor, făcând porțiuni din imagini inutilizabile”.

Constelația Starlink interferează și cu lansările, conform agenției. NASA a spus că aproximativ 20.000 de sateliți Starlink vor fi pe orbită sub Stația Spațială Internațională, complicând lansările de marfă și misiunile echipajului. 

NASA este, de asemenea, preocupată de o indisponibilitate tot mai mare a ferestrelor de lansare sigure, în special pentru misiunile care necesită ferestre de lansare instantanee sau scurte”, citând ca exemplu viitoarea misiune Europa Clipper.

Nu a fost declarat în scrisoare că NASA se opune unei licențe FCC pentru Starlink din generația a doua, evidențiind în schimb domeniile pe care SpaceX trebuie să le abordeze. 

NASA apreciază colaborarea până în prezent și parteneriatul SpaceX în abordarea preocupărilor legate de conjuncții. Dar creșterea propusă a numărului de sateliți Starlink pe orbită va necesita o coordonare și o comunicare extinse între cele două părți, pentru a garanta siguranța continuă atât a activelor SpaceX, cât și a celor ale NASA”, a explicat agenția.

În scrisoare se arată ca NASA „a furnizat comentarii similare ca răspuns la solicitările pentru alte constelații mari de sateliți propuse”. Aceasta include o scrisoare de anul trecut cu privire la o constelație planificată de AST SpaceMobile, unde NASA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul de coliziuni reprezentat de acești sateliți care au antene foarte mari. Compania AST SpaceMobile a spus pe atunci că va reduce dimensiunea acelor antene.


5 comentarii despre subiectul „OneWeb a lansat alți 34 de sateliți. 40 de sateliți Starlink, pierduți. NASA, îngrijorată de numărul mare de sateliți LEO.”:
Anonim

Oricum numărul de componente artificiale care gravitează haotic în jurul pământului a devenit necunoscut. Cu toate riscurile care decurg de aici.

Anonim

cel mai bun si sigur internet ditect prin Satelit!

Anonim

Satelitul este cea mai buna solutie, nu iti mai pui problema ca locuiesti intr-o zona fara semnal (TV, Radio, 3G, 4G). Conditia este sa nu ai obstacole (cum ar fi copaci, munti). In cazul Starlink cum multi isi instaleaza si la orase no doar in locuri izolate, conditia sa nu ai blocuri in fata altfel nu ai semnal deloc ca si la televiziunea prin satelit.

Gygy

Anonim, sateliții Starlink nu sunt pe orbita sateliților de televiziune, nu mai contează că ai bloc in fata, deoarece nu sunt ficși, ei trec pe deasupra in viteză, nu i-ai văzut niciodată pe cer? Se vedeau cu ochiul liber când încă nu urcaseră la altitudinea finala.

Anonim

@Gygy Eu m-am uitat pe YouTube la tutoriale cum sa iti instalezi antena Starlink si acolo trebuie sa nu ai obstacole in fata, cerinta ca si la o antena de satelit pentru TV avantajul ca este motorizat si isi cauta singur satelitii. Binteles majoritatea aveau cabane in padure dar si acolo conditia sa nu ai copaci si sa instalezi intr-o zona unde ai vizbilitate buna spre cer, instalarea in orase este mai usoara doar montezi pe acoperis.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile