luni, 21 februarie 2022

Televiziunea Arte va emite în Ultra HD din anul 2023

În al 23-lea raport KEF (disponibil pentru descărcare pe website-ul kef-online.de al comisiei) se arată că televiziunea ARTE intenționează să emită în Ultra HD din anul 2023. Nu este menționată o dată calendaristică exactă din anul respectiv. KEF (Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfs der Rundfunkanstalten) este comisia care determină necesarul financiar al serviciului public de radiodifuziune din Germania.

Creșterea costurilor de transmise prin satelit pentru perioada 2021-2024 (comparativ cu 2017-2020) se explică prin decizia ARTE G.E.I.E. ca din anul 2023 să emită în Ultra HD. Deoarece bitrate-ul necesar pentru Ultra HD este mai mare decât cel pentru rezoluția HD, costurile cu banda de transmisie prin satelit vor fi mai mari.

Costul difuzării programelor ARTE va totaliza 15,4 milioane euro pentru perioada 2021-2024. Suma va fi cu 4,2 milioane euro mai mare decât suma menționată în cel de-al 22-lea raport. La aceste costuri trebuie adăugată suma de 4 milioane euro pentru distribuția prin rețele IP.

Televiziunea arte a emis teste Ultra HD necriptate în anul 2018, prin intermediul satelitului Astra 1M de la poziția orbitală 19,2 grade Est (testele au fost recepționabile în mod gratuit și în România, cu antene de dimensiuni obișnuite), Conținutul difuzat de Arte UHD a fost diferit de cel al versiunilor SD și HD și se recepționa în două variante tehnice, cu HDR (High Dynamic Range) și fără HDR, la rezoluția de 3840 x 2160 pixeli, utilizând codec-ul HEVC (H.265). Erau oferite și două piste audio (germană și franceză).

Înființată pe 30 aprilie 1991, Arte (Association Relative à la Télévision Européenne) este o televiziune franco-germană, considerată însă una de nivel european, care transmite in general programe din domeniile culturii și artei. Sediile televiziunii sunt în Issy-les-Moulineaux, la sud de Paris, in Strasbourg, Franța și in Baden-Baden, Germania.

Însă chiar dacă Arte pregătește emisia in 4K, mai ales în condițiile in care există din ce în ce mai multe televizoare UHD în locuințele germane, emisia în Ultra HD nu este deocamdată în planurile televiziunilor publice germane ARD și ZDF, cel puțin nu mai devreme de anul 2025. La solicitarea Comisiei, ARD a explicat că pentru perioada 2021 - 2024 nu are programată nicio cheltuială pentru distribuția prin satelit a programelor sale în calitate UHDTV (Ultra High Definition), Motivul deciziei este că, din perspectiva actuală, în viitorul previzibil nu va avea disponibile suficient de multe programe în această rezoluție. De asemenea, nici pentru ZDF nu este programată o lansare în Ultra HD.


3 comentarii despre subiectul „Televiziunea Arte va emite în Ultra HD din anul 2023”:
Anonim

Super, vom avea inca un canal 4K de calitate, pe care il vom putea vedea si in Romania prin satelit. Am antena deja pregătită pe Astra!

Anonim

Aper să se gandeasca si la detinatorii de televizoare SD si sa pastrese si aceasta rezolutie.

Anonim

Arte va avea doua versiuni ca si NASA TV de pe HotBird 13 Est, versiunea HD pentru toate receptoarele de satelit si UHD pentru receptoare si televizoare care pot decoda rezolutia video. Pe canalul NASA TV diferenta ca pe HD este un program si pe UHD si la fel va fi si cu Arte.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile