sâmbătă, 17 septembrie 2022

iPhone 14 se va putea conecta la sateliți pentru mesagerie text

Telefoanele prin satelit au fost în mod tradițional foarte scumpe, cu funcționalități limitate, iar recepția prin satelit poate fi de asemenea perturbată de condițiile meteorologice. Însă Apple a anunțat că a proiectat și încorporat o tehnologie specifică în noile telefoane iPhone 14, astfel încât acestea să se poată conecta la sateliți chiar și atunci când nu sunt în apropierea unei antene terestre. Este de așteptat ca serviciul să fie lansat în noiembrie în Statele Unite și Canada. Precomenzile pentru iPhone 14 au debutat deja cu un preț de pornire de 799 de dolari.

Conexiunea telefon-sateliți, teoretic și practic dificilă

Spre deosebire de antenele celulare staționare, sateliții de comunicații se află la sute de km deasupra Pământului și zboară cu peste 15.000 de mile pe oră. Pentru a vă conecta la acești sateliți, trebuie să fiți afară, cu o vedere directă a cerului. Iar lățimea de bandă este atât de limitată, încât chiar și trimiterea unui mesaj text este o provocare tehnică. De obicei, singura modalitate de a accesa o astfel de rețea prin satelit este cu un dispozitiv scump care utilizează o antenă externă voluminoasă. O astfel de abordare pur și simplu nu ar funcționa pentru un iPhone, așa încât compania a inventat o altă modalitate de conectare la sateliți.

Apple are o abordare diferită, bazată pe mesaje text

iPhone 14 va avea încorporată antena necesară pentru a comunica cu sateliții. Noul model Apple nu va arăta deloc ca telefoanele voluminoase de comunicare prin satelit actuale.

Telefonul va veni echipat cu un software care le va arăta utilizatorilor unde să-și orienteze telefoanele pentru a se conecta la un satelit atunci când nu sunt disponibile alte opțiuni de serviciu mobil. După conectare, telefoanele vor putea să trimită și să primească informații pentru a obține ajutor de urgență. Compania a spus că a creat un mecanism de comprimare al mesajelor, astfel încât să fie trimise în aproximativ 15 secunde, dacă un utilizator are o vedere clară a cerului. Poate dura probabil câteva minute sau mai mult dacă, de exemplu, frunzișului este în calea conexiunii către sateliți.

Așadar, serviciul va funcționa pentru comunicarea pe bază de text și poate fi folosit pentru a comunica cu centrele de urgență care în mod normal acceptă doar apeluri vocale, deoarece Apple a configurat centre releu pentru a retransmite textul mesajelor.

Imagine pur decorativă (nu include elemente grafice ale noului serviciu de comunicatii prin satelit), realizată de HD Satelit România

Instrumentul poate fi folosit și în situații care nu sunt de urgență, cum ar fi atunci când un utilizator este plecat pentru o excursie lungă și dorește să-și țină familia la curent cu locația sa.


Cât va costa noul serviciu Apple de conectare la sateliți?

Serviciul va fi oferit gratuit timp de doi ani de la achiziție unui iPhone 14. Compania nu a dezvăluit cât va costa serviciul după aceasta perioadă de 2 ani.

Investiția pentru adăugarea capacității de satelit nu trebuie subestimată. Probabil că Apple va avea nevoie de ani pentru a uni toate piesele puzzle-ului, inclusiv un acord comercial cu furnizorul de satelit Globalstar și crearea infrastructurii necesare pentru a transmite mesaje către serviciile de urgență.

Globalstar a confirmat într-un dosar financiar că este contractantul acestui proiect. Apple nu a oferit informații suplimentare în aceasta privință.

Și alte companii doresc să lanseze servicii mobile prin satelit

Dar vestea, cu o dată de lansare estimată doar pentru luna viitoare, vine după ce T-Mobile a anunțat planuri similare de conectare în zonele geografice fără semnal mobil, prin utilizarea noilor sateliți SpaceX Starlink, ca serviciu mobil de rezervă. De fapt, va fi comercializat ca un serviciu complet de internet de mare viteză în zonele fără semnal. Lansarea acestui serviciu nu este așteptată înainte de sfârșitul anului viitor, deși T-Mobile a spus că, odată lansat, ar trebui să funcționeze cu telefoanele existente ale clienților. Luna trecută, Musk a spus că planurile au fost împiedicate de „aprobarile de reglementare” a lansărilor de sateliți și a adăugat că este puțin probabil ca serviciul să devină disponibil înainte de sfârșitul anului 2023.

Un producător britanic de smartphone-uri speră să lanseze un nou telefon conectat prin satelit. Dacă nu există semnal wi-fi sau rețea mobilă, telefonul Bullitt se va conecta automat la una dintre cele două rețele globale de satelit ce vor fi utilizate de acest nou dispozitiv. Serviciul Bullitt urmează să fie lansat în februarie 2023 și inițial va permite utilizatorilor să trimită și să primească doar mesaje text. Destinatarul va primi mesajul sub forma unui SMS și poate răspunde dacă descarcă aplicația Bullitt. Aplicația este gratuită de utilizat de către destinatar, dar proprietarul telefonului Bullitt va trebui să plătească un abonament lunar pentru serviciu. Și, deși serviciul Apple este destinat inițial utilizării de urgență doar în America de Nord, Bullitt susține că telefonul său va comuta automat la semnalul satelit, în absența oricărui alt semnal, oriunde pe glob.

Avem un smartphone care va fi lansat în februarie și care va fi capabil de mesaje bidirecționale prin satelit, cu acoperire globală”, a precizat co-fondatorul Bullitt.

Musk spune că în prezent telefoanele care folosesc platforma sa ar trebui să aștepte până la 30 de minute pentru a se conecta la un satelit. Cu toate acestea, co-fondatorul Bullitt crede că, datorită acordurilor cu două rețele globale de satelit, așteptarea nu va dura mai mult de câteva secunde.

Telefonul necesită un chipset la comandă care a fost dezvoltat în ultimele 18 luni împreună cu un producător asiatic. Descărcarea bateriei este minimă, dacă telefonul caută sateliți doar în absența altor semnale mobile.

De asemenea, si următoarea versiune de Android (Android 14) va adăuga posibilitatea de a conecta telefoanele prin intermediul comunicațiilor prin satelit (detalii găsiți AICI).

Este încurajator că producătorii de telefoane mobile încep să devină serioși cu privire la utilizarea satelitului în telefonia mobilă. Conectivitatea fiabilă și robustă este încă foarte căutată de toți utilizatorii, iar sateliții pot deveni următoarea frontieră în conectivitate mobilă. 


Niciun comentariu despre subiectul „iPhone 14 se va putea conecta la sateliți pentru mesagerie text ”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile