sâmbătă, 15 octombrie 2022

Începe o noua eră pentru poziția orbitală 13 grade Est: satelitul EUTELSAT HOTBIRD 13F a fost lansat cu succes

Eutelsat Communications a anunțat că satelitul EUTELSAT HOTBIRD 13F a fost lansat cu succes pe orbita de transfer geostaționară de către furnizorul american de lansări spațiale SpaceX, utlizând o rachetă Falcon 9, de la Cape Canaveral, Florida, pe 15 octombrie 2022.

Lansare rachetă Falcon 9 - Imagine decorativă creată digital de HD Satelit România

Separarea satelitului complet electric a avut loc după un zbor de 35 de minute, iar inițializarea sistemelor a fost finalizată cu succes pe durata a 3 ore.

EUTELSAT HOTBIRD 13F este un satelit construit de producătorul Airbus Defence and Space pentru Eutelsat. EUTELSAT HOTBIRD 13F se bazează pe platforma Eurostar Neo, dezvoltată în cadrul unui parteneriat dintre ESA și Airbus, conceput pentru a stimula inovația și competitivitatea în industria spațială europeană.

După ce va fi poziționat pe orbită, satelitul EUTELSAT HOTBIRD 13F (ce va fi urmat de EUTELSAT HOTBIRD 13G) va consolida și îmbunătăți difuzarea a peste o mie de televiziuni, inclusiv programe 4K, pentru telespectatorii din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

În plus, cei doi sateliți vor oferi caracteristici avansate în ceea ce privește protecția semnalului de uplink.

Cei doi sateliți vor înlocui trei sateliți mai vechi de la poziția de 13° Est, emblematică pentru Eutelsat.

Sateliții Hotbird-13F și 13G, cu o masă de 4.500 de kilograme fiecare, sunt echipați cu 80 de transpondere în bandă Ku. Acești sateliți, proiectați să funcționeze timp de 15 ani, folosesc propulsie complet electrică și au o capacitate de 22 de kilowați furnizată de două panouri solare mari. Sistemul de propulsie complet electric permite o masă de lansare redusă pentru sateliți, care nu trebuie să transporte cantități mari de combustibil lichid.

Ambii noi sateliți Hotbird sunt construiți de Airbus Defence and Space. Hotbird 13F a fost primul satelit construit în cadrul programului Eurostar Neo al Agenției Spațiale Europene.

Airbus a vândut alți șapte sateliți Eurostar Neo, alături de Hotbird-13F. Parteneriatul ESA cu Airbus face parte dintr-un program mai amplu, cunoscut sub numele de Neosat. În acest program, ESA a devenit partener cu Thales Alenia Space pentru sateliții lor Spacebus Neo. 16 sateliți de la ambele companii, în total, rezultați din programul Neosat, au fost deja comandați.

Noii sateliți Hotbird de la Eutelsat erau programați inițial să fie lansați folosind vehiculul de lansare Arianespace Ariane 6, dar întârzierile pentru acea rachetă l-au determinat pe operatorul de sateliți să apeleze la SpaceX. Satelitul Hotbird-13G este în prezent programat pentru lansare cu un Falcon 9, din Florida, dar nu mai devreme de luna noiembrie.

Despre Eutelsat Communications

Fondată în 1977, Eutelsat Communications este unul dintre cei mai importanți operatori de sateliți din lume. Cu o flotă globală de sateliți și infrastructura terestră asociată, Eutelsat le permite clienților (de pe piețele video, de date, guvernamentale, precum și de internet fix și mobil în bandă largă) să comunice eficient cu clienții lor, indiferent de locația acestora. Aproximativ 7.000 de canale de televiziune, operate de grupuri media de top, sunt difuzate de Eutelsat către un miliard de telespectatori echipați pentru recepție DTH sau conectați la rețele terestre. Eutelsat își valorifică resursele de pe orbită pentru a ajuta la reducerea decalajului digital, menținând în același timp un mediu spațial sigur și neaglomerat. Eutelsat are ca angajați 1200 de bărbați și femei din 50 de țări.

UPDATE 4 noiembrie 2022: De asemenea, și satelitul Eutelsat Hotbird 13G a fost lansat cu succes. Mai multe detalii găsiți AICI.

UPDATE 15 septembrie 2023: Sateliții HOTBIRD 13F și HOTBIRD 13G au intrat oficial în serviciu comercial complet la 13 grade Est. Detalii găsiți AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Începe o noua eră pentru poziția orbitală 13 grade Est: satelitul EUTELSAT HOTBIRD 13F a fost lansat cu succes”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile