vineri, 4 noiembrie 2022

Satelitul Eutelsat Hotbird 13G a fost lansat cu succes

Satelitul Eutelsat Hotbird 13G a fost lansat cu succes pe orbita de transfer geostaționară de către SpaceX din Canaveral, Florida. Este al doilea dintre cei doi sateliți fabricați de producătorul Airbus Defence and Space, care va fi plasat în poziția emblematică Hotbird a Eutelsat, la 13 grade Est, înlocuind trei sateliți mai vechi.

Lansare sateliți cu racheta purtătoare - imagine decorativă creată digital de HD Satelit România

Satelitul se bazează pe platforma de telecomunicații Eurostar Neo, dezvoltată în cadrul unui proiect în parteneriat ESA cu Airbus, menit să stimuleze inovația și competitivitatea în industria spațială europeană. 

După ce va fi poziționat pe orbită împreună cu Eutelsat Hotbird 13F (ce a fost deja lansat pe 15 octombrie 2022), satelitul Eutelsat Hotbird 13G va consolida și îmbunătăți difuzarea a peste 1000 de televiziuni pentru telespectatorii din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Mai mult, cei doi sateliți vor oferi caracteristici avansate în ceea ce privește protecția semnalului de uplink.

Eutelsat notează că, în februarie 2021, Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial (EUSPA) i-a încredințat încă o dată să găzduiască sarcina utilă a proiectului GEO-4 al EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), care se află la bordul Eutelsat Hotbird 13G. Eutelsat operează deja sarcina utilă GEO-3 a EGNOS, prin intermediul satelitului său Eutelsat 5 West B.

Eva Berneke, CEO Eutelsat, a declarat: „Eutelsat Hotbird 13G este acum pe cale să se alăture lui Eutelsat Hotbird 13F în poziția noastră emblematică de 13 grade Est. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare să finalizăm rețeaua GNSS pentru clientul și partenerul nostru pe termen lung din Uniunea Europeană, EUSPA. Felicitările mele echipelor Eutelsat, Airbus și SpaceX pentru încă o lansare reușită pe orbita geostaționară”.

UPDATE 15 septembrie 2023: Sateliții HOTBIRD 13F și HOTBIRD 13G au intrat oficial în serviciu comercial complet la 13 grade Est. Detalii găsiți AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Satelitul Eutelsat Hotbird 13G a fost lansat cu succes”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile