miercuri, 23 noiembrie 2022

Televiziunile TVR vor emite doar în SD pe digital terestru. Versiunile SD ale TVR 1 și TVR 2 vor fi retrase din muxul de satelit al TVR. TVR Cultural a obținut decizia de autorizare.

Societatea Română de Televiziune a solicitat și obținut în cadrul ședinței CNA din 22 noiembrie 2022 modificarea licențelor prin  satelit și/sau terestre ale TVR 1, TVR 2 și TVR Cultural, precum și acordarea deciziei de autorizare audiovizuală (satelit și digital terestru) pentru TVR Cultural (deci poate fi relansat).

Tv și telecomandă - Imagine decorativa realizată de HD Satelit România

Prin documentația depusă, s-au solicitat următoare modificări:

1. Modificarea licenței audiovizuale pentru difuzarea prin satelit a serviciului de programe TVR 1/ TVR 1 HD: 

- formatul de difuzare se schimba din SD/HD în HD (deci se renunță la rezoluția SD din licența pentru satelit a TVR 1).

- modificarea denumirii serviciului de programe din TVR 1 / TVR 1 HD în TVR 1 HD.

2. Modificarea licenței audiovizuale pentru difuzarea în sistem digital a serviciului de programe TVR 1 HD: 

- formatul de difuzare se schimba din HD în SD (deci se renunță la rezoluția HD din licența terestră a TVR 1).

- modificarea denumirii serviciului de programe din TVR 1 HD în TVR 1.

3. Modificarea licenței audiovizuale pentru difuzarea prin satelit a serviciului de programe TVR 2/ TVR 2 HD: 

- formatul de difuzare se schimba din SD/HD în HD (deci se renunță la rezoluția SD din licența pentru satelit a TVR 2).

- modificarea denumirii serviciului de programe din TVR 2 / TVR 2 HD în TVR 2 HD.

4. Modificarea licenței audiovizuale pentru difuzarea în sistem digital a serviciului de programe TVR 2 HD: 

- formatul de difuzare se schimba din HD în SD (deci se renunță la rezoluția HD din licența terestră a TVR 2).

- modificarea denumirii serviciului de programe din TVR 2 HD în TVR 2.

- actualizare structură serviciu de programe

5. Modificarea licenței audiovizuale pentru difuzarea în sistem digital a serviciului de programe TVR Cultural: 

- formatul de difuzare se schimba din HD în SD (deci se renunță la rezoluția HD din licența terestră a TVR Cultural).

6. Acordarea deciziei de autorizare audiovizuale (satelit și digital terestru) pentru serviciul de programe TVR Cultural. 

Procesele verbale de autorizare au fost întocmite la data de 21 noiembrie 2022.

"Nu renunțăm la HD decât în sistem digital terestru. Așa cum v-am spus de fiecare dată, MUX-ul operat de SNR are o capacitate limitată. Având in vedere că vom lansa și TVR Cultural, nu mai exista spațiu. De aceea, am făcut propunere către Consiliul de Administrație ca să renunțăm la difuzarea în digital terestru a TVR 1 HD, ca să punem face loc. Deci vom oferi (nr: pe digital terestru) TVR 1 în Standard Definition, ca să poată intra (nr: pe MUX-ul terestru) și TVR Cultural. Această reorganizare, legată tot de lansarea lui TVR Cultural, va fi și pe satelit. Dar pe satelit, canalele vor fi în format High Definition. În digital terestru, pentru ca toată lumea sa poată recepționa canalele televiziunii publice, vor fi în Standard Definition", a precizat reprezentantul TVR, care a mai subliniat că un procent de 15,4% din locuințele din România nu au abonament la cablu tv și nici abonament la servicii DTH.

"Avem nevoie în continuare de sprijinul dvs, al CNA, ca la momentul lansării TVR Cultural, toți operatorii de cablu sa îl introducă. Este un canal obligatoriu de introdus, conform legii", a mai subliniat reprezentantul TVR.

Toate solicitările din documentația depusă au fost aprobate de membrii CNA prezenți la ședință.

UPDATE 30 noiembrie 2022: TVR Cultural se va relansa de Ziua Națională a României. Ce emisiuni va difuza? Mai multe detalii găsiți AICI.


50 de comentarii despre subiectul „Televiziunile TVR vor emite doar în SD pe digital terestru. Versiunile SD ale TVR 1 și TVR 2 vor fi retrase din muxul de satelit al TVR. TVR Cultural a obținut decizia de autorizare.”:
VICTOR PASCAL

De ce nu se spune nimic despre celelalte canale TVR: TVR I, TVR3, TVR Moldova? Cum vor emite pe satelit? Din titlu ar urma să fie în HD. E așa?

Alex

Am fost si suntem ultimii din lume la digital terestru. Altii transmit 4k iar noi trecem la SD. Bravo!

Anonim

Deci se lansează TVR Cultural in curând, ceea ce este o veste buna.

Andrei

Alex, om fi fost ultimii din lume la digital terestru, dar nu mai suntem. De bine de rău, așa cum e el, măcar există. Elveția, de exemplu, a renunțat complet la emisia terestră.

Gabi

Aveau spațiu destul pe MUXul acela de TVR1 HD, TVR 2 HD, TVR Info HD și TVR Cultural HD dacă renunțau la TVR Regionale. Au preferat sa bage versiunile SD sa fie mai multe de umplutură decât sa bage 4 posturi TVR în HD

Gabi

Devenea MUXul acela mai atractiv dacă avea doar 4 posturi TVR în HD.

Anonim

O fi renunțat Elveția la digital terestru, nu știam asta, dar nici nu caut sa verific. Dar alții au zeci și chiar sute de televiziuni pe digital terestru, de exemplu Italia. Deci hai sa vedem și exemple pozitive.

Anonim

Adică în loc să-mi bage posturile TVR în HD pe multiplexul acela, îmi scot singurul HD TVR1 și-mi păstrează regionalele TVR + TVR Cultural (care emite in HD dar este în SD). Interesanta strategia lor de marketing.

Technicus

Este ireal pentru secolul in care traim. Oricum standardul DVB-T (chiar si T2) e ingropat in Romania, iar un “upgrade” la SD ii va grabi sfarsitul. Mai mult ca sigur ca il vor servi in MPEG4. Exista variante de compresie mai performante. Sa scoata de la magazie vechiturile de encodere EOL pe care altii le dau la casare.
Monopolurile cablistilor sunt tot mai mari. Vin din urma IPTV si OTT care vor acapara in curand si vor reseta piata de TV liniar ramasa pentru cei de 50+.

Anonim

Puteau sa faca in felul urmator sa introduca TVR 1 HD, TVR 2 HD, TVR 3, TVR Info TVR Cultural si un canal TVR regional in functie de zona. Daca se putea TVR Cultural sa emita in HD, sau macar TVR 1 si TVR 2 sa fie in HD dar mai bine umplem multiplexul cu 10 canale SD de parca suntem in anul 2002. Alte tari trec la standardul HEVC pentru canalele HD si mai testeaza si 4K cum este cazul Poloniei cu canalul TVP 4K

Pe satelit bine fac ca renunta la dublurile SD.

Anonim

TVR1 și TVR2 trebuiau lasate sa emita HD terestru digital la nivel national. Dar, numai in SD, eu si mulți alții vom folosi emisia terestră doar ca soluție de avarie, nu ca alternativa.

Anonim

V-ati pus intrebarea cate RAI-uri HD emit national in digital in Italia ? Aproape ca uitaseram, acum cu campionatul mondial, dar iata ca cei de la TVR tin sa ne reaminteasca.

Anonim

Deci cine dorește să vadă varianta full HD TVR 1, 2 TVR info și TVR Cultural pe digital terestru nu se mai poate decât pe satelit da-r acolo este codate în sistem conax contego în a fară de cele regionale

Cristi

Anonim, pe satelit sunt codate, într-adevăr, dar nu se plătește abonament. Iei doar cardul și îl folosești pe viață, fără abonamente lunare sau anuale.

Cristi

Cardul fizic costă doar 45-60 lei, îl cumperi o dată și îl folosești apoi fara abonament. Efectiv plătești doar o dată, cât costă cardul fizic. Îl poți cumpăra de la diverși comercianți, găsești lista oficială aici:

http://www.tvr.ro/carduri-viaccess-pentru-receptia-pachetului-tvr_1583.html#view

Anonim

In concluzie pentru cei care doresc receptionarea canalelor TVR fara abonament este sa cumpere echipament de receptie prin satelit si cartela TVR. Antena de minim 80 orientata pe Eutelsat 16 Est si ai TVR 1, TVR 2, TVR Info, TVR Cultural in HD si in viitor TVR 3 si probabil TVR Sport in HD.

Sorin

Nu e concluzia asa, deoarece se pot recepționa televiziunile TVR in continuare pe digital terestru si vor merge in continuare. Poate voiai sa spui că, in concluzie, daca vrei receptie gratuita HD a televiziunilor TVR, nu receptie gratuita SD, trebuie recepționat prin satelit si nu terestru.

Anonim

@Sorin am vrut sa scriu receptia gratuita in format HD dar nu am corectat inainte de postare. Eu am antene de satelit pentru receptia programelor FTA si ca sa nu mai instalez o antena Yagi am cumparat cartele TVR, Si asta s-a intamplat pe vremea cand s-a trecut de la analog la digital terestru C.and s-au lansat TVR 1 si 2 in format HD nici nu m-a interesat televiziunea terestra digitala. Majoritatea preferam canalele HD.

Andrei

Cristi, nimic nu e "pe viață". Oricând se poate decide schimbarea normei de codare și să te trezești că e nevoie de un card nou. De exemplu, eu am un card Viaccess de pe vremea când TVR utiliza (și) această normă, iar acum mai e util doar la răzuirea gheții de pe parbriz. Pe lângă card mai e nevoie și de un CAM Conax (135 de lei).

Eu pun o altă problemă, una de principiu: de ce TVR, televiziune publică fiind (deci finanțată din banii tuturor) emite codat pe satelit? De ce programele produse de TVR nu sunt accesibile în mod echitabil tuturor contribuabililor și sunt condiționate de achiziția unui card, fie el și de valoare mică? Bineînțeles, excludem din discuție filmele, serialele și transmisiunile sportive - emisia ar putea să fie codată doar pe durata acestora, cum se întâmplă, cel mai adesea, în cazul postului Rai 2. Dar cine e interesat doar de Telejurnal și de emisiuni precum Teleenciclopedia, 3 ceasuri bune, Câștigă România sau Pro Patria de ce e obligat să mai plătească încă o dată? Și care este explicația pentru care TVR Info, post de știri care emite 100% producție proprie, emite codat?

Cristi

S-ar complica prea mult. Ar apărea alții nemulțumiți că sunt codate filmele. 45-60 lei nu sunt o avere, 2 kg de salam...

Anonim

Foarte tare, este prima dată când aud de o televiziune că renunță la HD pentru a trece la SD. Justificările sunt inutile, căci se vor găsi mereu dacă asta se vrea.

Anonim

Cartela TVR are doua avantaje:

Primul avantaj este decodarea programelor TVR fara abonament lunar nemaifiind necesar instalarea unei antene terestre si in unele cazuri achizitionarea unui receptor DVB-T2 in caz ca televizorul are tuner digital din generatia veche sau are are doar tuner analogic.

Al doilea avantaj este activarea serviciului FREESAT pe un an pentru activarea canalelor PRO TV, Prima TV HD, National TV, Kanal D, Warner TV, Romania TV. Plata se face o singura data pe an 100 de lei la momentul actual, si la expirarea abonamentului ramai cu canalele TVR.

Mai bine prefer sa cumpar cartela TVR cu 45-60 lei decat sa cheltuiesc 100 - 200 lei pentru echipament de receptie DVB-T2. In cazul meu am cumparat 3 cartele TVR pentru 3 receptoare de satelit suma totala fiind 150 lei, decat sa ma complic cu instalarea antenei terestre, diplexoare, spliter, amplificator de antena.

Anonim

Cristi, diar cardul costa 45-60 lei. Mai trebuie decodorul, antena dacă ai TV fara tunner DVBS2. Dacă ai DVBS2 îți trebuie și un modul care ala costa pana în 300 lei

Cristi

Anonim, și la recepția digitală terestră, chiar necriptata, îți trebuie televizor cu tuner DVB T2
Dacă nu ai, trebuie să îți cumperi. Sau receptor digital cu DVB-T2, plus antena terestră, sa cumperi sau sa faci, plus cabluri, conectori etc.
Deci și satelit, și terestru, și codat, și necodat, tot e complicat, nu e ca la cablu tv, unde se ocupa firma de cablu și îți dă echipamente in chirie sau in custodie.

Anonim

Adevărul este altul, cu DVBT2 poți transmite lejer 4 posturi HD și vreo 6 SD. Ca au modificat releele sa emită din analogic in digital și acum nu fac față, atunci este fix problema lor. Un releu NOU cu standard DVBT2 poate transmite lejer toate posturile TVR varianta HD, TVR3 SD și TVR regionale. Orice TV nou din 2021 incaoce are ca standard tunner DVBT2 în el. Concluzia o poți trage ... nu rețeaua lor terestra nu permite ci vechimea acelor relee modificate sa emita din in analogic în digital. Cred ca deținem record la asa ceva, cel puțin în Europa. Dacă luau echipamente joi (bani au fost nu s-a pus problema de bani) acum transmiteau fără probleme în DVBT2 TVR1,TVR2, TVR Info și TVR Cultural în HD, aveau spațiu și de TVR3 HD (emite pe net) + TVR Regionale în SD 😉

Anonim

Metoda cea mai simpla este abonarea la un operator de cablu sau DTH si iti ofera ei echipamentele necesare, in caz de avarie, defectiuni tehnice sau inlocuirea unui receptor/modul CI+ operatorul iti asigura gratuit depanarea sau inlocuirea, asta daca nu este din vina clientului altfel platesti. Problema la operatorii de cablu este contractul pe minim doi ani.

Pentru cei care doresc sa receptioneze canale TV fara abonament, au doua alternative terestru si satelit. Problema ca trebuie sa cumperi echipamentele de receptie plus instalarea, daca te pricepi la instalare atunci trebuie sa cumperi doar kit-ul de receptie in caz contrar trebuie sa platesti un tehnician sa iti faca instalarea.

In Romania pentru receptia canalelor fara abonament este de preferat televiziunea FTA prin satelit, cu toate ca televiziunea terestra digitala DVB-T2 are acoperire in toata tara dezavantajul este ca sunt disponibile doar canalele TVR, cei care locuiesc la granita pot receptiona canale TV din tarile vecine in unele cazuri fiind necesare doua antene de televizor in banda UHF. Un alt dezavantaj este tranzitia canalelor TVR la formatul SD incepand cu lansarea TVR Cultural. Formatele HD vor fi disponibile doar prin cablu si satelit, iar pentru mine televiziunea terestra reprezinta doua dezavantaje. Televiziunea terestra, cum scrie un utilizator mai sus in comentarii, este recomandata ca si solutie de avarie.

Pentru receptia canalelor prin satelit, TVR ofera cartele de decriptare, canalele principale ale TVR-ului sunt in format HD si in curand vor fi toate canalele lor, poate in viitor v-om avea si TVR 4K plus alte programe romanesti si straine la liber. Pentru cine detine echipament de receptie FTA si receptorul are cititor pentru cartele CONAX atunci cartela TVR te scuteste de echipamente in plus. Pentru televizoarele cu tuner DVB-S2 trebuie cumparat un modul CI+.

Anonim

VICTOR PASCAL, logic ca in viitor vot fi toate canalele TVR in HD pe satelit. Dar cand exact vor fi, nu se stie. Poate peste 1 an, poate peste 10... Cel mai probabil, treptat.

Anonim

Metoda cea mai simpla era sa existe emițătoare noi DVBT2 (nemodificate) și nu exista problema de acum ca "este limitat MUXul SNRului". Cine aude ca în DVBT2 nu poți transmite "lejer" 4 HDuri și încă vreo 5-6 SDuri, se miră. Asta este realitatea. O antena simpla sa o conectez la un TV cu DVBT2 în el ma costa maxim 30 de lei luata de prin obor. Un kit de satelit cel mai ieftin costa vreo 250-300 lei cu cartela. De la 30 la maxim 300 lei este o diferența de maxim 10 ori.

Cristi

Daca ai televizor cu tuner DVB-T2... Ca daca nu ai , trebuie sa cumperi televizor sau receptor si tot acolo ajungi. De exemplu, eu am trei televizoare dupa 2012 si niciunul nu are tuner DVB-T2, doar DVB-T. De satelit au tuner aceste televizoare, DVB-S2, dar nu au DVB-T2, ci doar DVB-T.

Anonim

In cazul lui Cristi este suficient antena de satelit minim 80 cm, LNB cu 4 iesiri, 3 cartele TVR, si 3 module CI+ Nu mai trebuie sa foloseasca receptor de satelit sau terestru si nici antena terestra.

Anonim

Este 380 de lei omule în Selgros cel mai ieftin TV LED cu DVBT2 în el. Cat costa un kit de antena pentru satelit cel mai ieftin? Unde sunt privat de drepturi? Costa mult TVurile LED cu DVBT2 în ele, sau nu exista transmisie DVBT2 în România care să-mi permită sa vad cel puțin 4 posturi HD pe un MUX?

Anonim

Pentru mine subiect închis. În standardul DVBT2 cu aparatura noua poți transmite lejer 4 posturi HD și 5-6 SD.. Bani au fost de piese noi, ca s-a acceptat modificarea celor noi și acum sunt "limitati".

Mihăiță

Bravo TVR, nu sunt necesare dubluri SD pe satelit. Poate introduceți pe satelit în HD cat mai curând toate canalele, poate anul viitor. Mulțumesc.

Aurel

În Italia pe o frecvență digital terestra se prind toate posturile Rai în HD. Sor-mea sta acolo are o antena de camera un TV și prinde toate raiurile în HD fără probleme

Damian Iosif

DVB-T2 are rate de transmisie între 50-70Mbps. Argumentul celor de la TVR e ca MUX-ul nu le permite, dar pe el se poate transmite fără limita de rație (adică compresie MPEG4) 12x 5 posturi. Dacă se aplica și norme de compresie în DVB-T2 lejer 8 posturi HD).

Anonim

La unguri toate posturile naționale în format HD sunt toate la liber fta.

Anonim

În loc sa emită 4,5 posturi în HD au preferat sa emită vreo 10 în SD. Cred ca suntem singurii din Europa unde posturile publice emit în SD pe Digital terestru. Nu cred ca mai este vreo tara Europeană sa fie ca România. Au standard DVB-T2, se pot transmite lejer 6-7 HDuri

Anonim

Ungurii nu au relee modificate din analogic în Digital în standard DVB-T2

Sorin

Soluția cu echipamentele adaptate este una tranzitorie. S-a pregătit o licitație prin 2018-2019 pentru echipamente native DVB-T2 complet noi, pentru 228 de amplasamente, dar ulterior nu mai am auzit nimic despre cum a decurs aceasta licitație sau daca a avut loc. Licitația a mai fost si prin 2015, dar pe atunci s-a anulat din cauza ca nu au fost minim 3 ofertanți.

Sorin

Despre licitația din 2015 se scria si aici pe forum prin 2015:

"Eugen Brad, director general al Radiocom, spunea că de fapt nu este o perioadă de tranziție, ci una tranzitorie spre televiziunea digitală terestră, prin care anumite emițătoare din rețeaua veche a TVR2 vor fi upgradate: "Emițătoarele din București, Cluj, Iași și Timișoară acoperă aproximativ 24% din populație. Cu emițătorul de la Coștila, a mai crescut cu aproximativ 20% acoperirea cu semnal a populației. Repet, este o soluție tranzitorie, din cauză că suntem într-un semi blocaj cu licitația pentru echipamente. Există doi operatori care au depus oferte, apoi termenul limită a fost prelungit, am declarat un câștigator, celălalt participant a contestat la CNSC ( Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor ), care a respins contestația. Acum este la Curtea de Apel, vedem când se va soluționa."

Sursa: https://www.hdsatelit.com/2015/10/noutati-despre-televiziunea-digitala.html

Sorin

Dar privind licitația din 2018-2019 nu stiu ce s-a intamplat.

Anonim

Cum sa emiți in digital terestru în SD într-o țară UE cand peste tot posturile publice emit in HD si pe la nemți sunt teste 4K pe MUXuri?

Anonim

Chestia este clara, un releu nou (nemodificat) emite oricând în standard DVBT2 lejer 4-5 posturi HD.

Anonim

TVR Cultural va incepe emisia la data de 1 Decembrie:

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/tvr-cultural-va-incepe-sa-emita-din-1-decembrie-1922403628232022111520933679

Anonim

TVR Cultural a intrat la ORANGE !

Gheorghe85

A intrat și la NextGen de ieri

Anonim

A inceput de azi emisia TVR Cultural pe satelitul Eutelsat 16 Est cei care au cartela TVR sau abonment FREESAT pot sa il receptioneze.
Parametrii receptie: Transponder: 11512, Polarizare: V (Verticala), SR: 29950 --> 11512/V/29950

Anonim

A intrat azi și pe digital terestru.

Anonim

Buna ziua. Daca detin un televizor Samsung tip LED (32D550) si un decodor HUMAX DIGI+C ( DVB MPEG 2 DIGITAL) pot receptiona gratuit suita TVR impreuna cu cartela TVR ? Multumesc

marian

Nu poți recepționa nimic prin satelit cu aceste echipamente, deoarece niciunul nu are tuner DVB-S2 pentru satelit. Ambele au posibilitatea de a recepționa cablu tv digital. De asemenea, televizorul nu poate recepționa canalele TVR nici măcar transmisia tv digitala terestra ( cu antene clasice cu elemente ), deoarece nu are tuner DVB-T2, ci doar DVB-T.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile