marți, 9 aprilie 2024

Satelitul PACE va explora din spațiu oceanele și atmosfera Pământului

NASA a anunțat că a lansat satelitul său PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9, la începutul lunii februarie. La scurt timp după lansare, a fost confirmată recepția semnalului de la satelit, care funcționează conform așteptărilor.

Ocean - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România

Acest satelit are o misiune captivantă: va studia viața microscopica din oceane și particulele din atmosferă, explorând secretele sistemelor interconectate ale planetei noastre de la sute de km deasupra Pământului. Misiunea PACE promite să arunce o lumină nouă asupra sănătății oceanelor și calității aerului, explorând impactul schimbărilor climatice asupra umanității și modul în care particulele din atmosfera noastră și oceanele planetei influențează încălzirea globală.

Instrumentul hiperspectral al satelitului va permite cercetătorilor să măsoare culoarea oceanelor în spectrul de lumină ultravioletă, vizibilă, precum și aproape infraroșie. Aceasta va facilita monitorizarea fitoplanctonului și identificarea comunităților acestor organisme pe scara globală, zilnic, ceea ce este o premieră. Datele obținute vor fi esențiale pentru detectarea schimbărilor din mediul marin.

Satelitul este dotat și cu două instrumente care vor detecta interacțiunea luminii solare cu particulele atmosferice, oferind date noi despre aerosolii atmosferici și proprietățile norilor, precum și despre calitatea aerului la scară locală, regională și globală.

Directorul Diviziei Științifice Pământ de la NASA, Karen St. Germain, a subliniat că misiunea PACE este de a îmbunați semnificativ cunoștințele despre rolul oceanelor în ciclul climatic și înțelegerea noastră asupra sistemului terestru, contribuind astfel la adaptarea comunităților și industriilor de coastă la schimbările rapide de mediu.

Oceanele Pământului răspund în multe moduri la schimbările climatice, de la creșterea nivelului mării la valuri de căldură marine până la pierderea biodiversității. Cu ajutorul satelitului PACE, cercetătorii vor putea studia efectele schimbărilor climatice asupra fitoplanctonului, care joacă un rol cheie în ciclul global al carbonului prin absorbția dioxidului de carbon din atmosferă și transformarea acestuia în materialul lor celular. Aceste organisme minuscule conduc ecosisteme acvatice și globale mai mari care oferă resurse esențiale pentru securitatea alimentară, recreere și economie.

De asemenea, satelitul PACE deschide o nouă eră a științei oceanice, combinând datele sale cu cele ale misiunii Surface Water and Ocean Topography, pentru a spori impactul științei aplicate și a răspunde la provocările climatice actuale. Aceasta este o misiune de descoperire ce promite a fi una dintre cele mai utile pentru studiul Pământului.


Niciun comentariu despre subiectul „Satelitul PACE va explora din spațiu oceanele și atmosfera Pământului”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile