duminică, 6 iulie 2025

Noul Cod de Reglementare a Conținutului Audiovizual - Ce se schimbă concret pentru public și media în România

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) anunță transmiterea spre publicare în Monitorul Oficial noul Cod de Reglementare a Conținutului Audiovizual, aprobat prin Decizia nr. 573 din 25 iunie 2025. Este un document important pentru funcționarea televiziunilor, radiourilor și platformelor online din România, care aduce reguli actualizate și adaptate realităților din mediul digital.

Codul a fost elaborat în urma unor consultări publice extinse și detaliate, desfășurate pe mai multe zile, la care au participat radiodifuzori, ONG-uri, experți și instituții publice. Scopul a fost să se obțină un cadru echilibrat, care să protejeze publicul și să ofere reguli clare pentru toți furnizorii de conținut audiovizual.

Ce se schimbă concret?

Noul Cod introduce mai multe reguli noi care vizează atât conținutul difuzat, cât și modul în care sunt tratate anumite teme sensibile. Printre cele mai importante schimbări:

Conținutul online va fi reglementat similar cu televiziunea și radioul. Se aplică și pentru platforme de tip video la cerere sau partajare video, pentru ca regulile să fie aceleași, indiferent de mediu.

Crește treptat obligația de a face conținutul accesibil persoanelor cu dizabilități. De la 10% din programe în 2025, până la cel puțin 35% în 2028.

Este interzisă apariția vedetelor în reclamele la jocuri de noroc. Măsura urmărește să reducă influența asupra tinerilor și celor vulnerabili.

Sunt restricționate reclamele înșelătoare la suplimente alimentare și dispozitive medicale. În special cele promovate de farmacii, care lasă impresia unor beneficii medicale neconfirmate.

În timpul calupurilor publicitare vor fi difuzate și mesaje educative sau sociale. Acestea acoperă teme precum prevenirea consumului de substanțe interzise, protecția copiilor, sănătatea, siguranța online, încurajarea lecturii și a unui stil de viață activ.

Mesaje noi de interes public

Codul introduce 12 mesaje de interes public care vor fi difuzate periodic. Acestea vizează probleme reale și importante: combaterea violenței împotriva copiilor, importanța vaccinării, prevenirea dependențelor, susținerea economiei locale, siguranța digitală, sănătatea mintală, educația democratică sau promovarea lecturii.

Toate aceste mesaje au fost formulate într-un limbaj accesibil și urmăresc să informeze corect și să încurajeze un comportament responsabil în rândul publicului.

Când intră în vigoare noile reguli

Codul va deveni oficial la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. Unele prevederi vor avea o perioadă de tranziție de 90 de zile, pentru ca industria să aibă timp să se adapteze.

Ce înseamnă asta pentru public

Pentru telespectatori și utilizatorii de platforme video, schimbările înseamnă un plus de protecție, mai multă claritate în reclame și un cadru mai echitabil în ceea ce privește conținutul pe care îl consumă. Vor vedea mai multe mesaje utile și vor fi mai puțin expuși la reclame cu potențial înșelător.

Ce înseamnă pentru media

Pentru radiodifuzori și platformele online, Codul înseamnă reguli mai clare și un cadru unitar de funcționare, care elimină diferențele dintre mediul tradițional și cel digital. CNA își propune astfel să creeze un sistem în care toți jucătorii respectă aceleași principii.

Noul Cod este o adaptare necesară la vremurile actuale. Nu e vorba doar despre reguli noi, ci despre o direcție mai clară pentru protecția publicului și o mai bună reglementare a conținutului audiovizual, indiferent unde apare acesta.

Noul Cod al Audiovizualului poate fi accesat dând click AICI.

Share știre pe rețele de socializare

4 comentarii despre subiectul „Noul Cod de Reglementare a Conținutului Audiovizual - Ce se schimbă concret pentru public și media în România”.

Gabriel

Început de dictatură "capitalistă"

Gabriel

CNA nu are cum sa trimită spre aprobare în Monitorul Oficial. În monitorul oficial ajung legi semnate de președinte după ce au fost votate de parlament și mai ales de senat (cameră decizională)

Anonim

A transmis cui trebuie si acesta a transmis Monitorului, ce mai conteaza... ca nu a transmis direct... detalii neimportante.

Adi

Gabriel, comentariul tău reflectă o neînțelegere a rolului Monitorului Oficial și al CNA.
Este adevărat că Monitorul Oficial publică legi votate de Parlament și promulgate de Președinte.

Dar nu publică doar legi. Publică și hotărâri, decizii, ordine, regulamente și alte acte normative sau administrative emise de autorități publice cu competențe legale, inclusiv Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

CNA are competența legală, conform Legii audiovizualului nr. 504/2002, să emită decizii cu caracter normativ, cum este și cazul Codului de reglementare a conținutului audiovizual. Aceste decizii se transmit către Monitorul Oficial, unde sunt publicate în Partea I sau Partea I bis, în funcție de tipul actului.

Așadar, CNA transmite spre publicare DIRECT, în urma unei decizii deja adoptate conform procedurilor interne. Monitorul Oficial nu are un rol decizional sau de aprobare, ci doar de publicare oficială pentru intrarea în vigoare a actelor normative.

CNA A trimis o decizie adoptată, care trebuie publicată pentru a deveni oficială și aplicabilă. Nu o trimite președintele. Ca nu e lege.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile