joi, 25 aprilie 2013

Televiziunea prin satelit devine tot mai populară

Satelitii sunt una dintre cele mai populare infrastructuri pentru receptia televiziunii digitale în Europa, dar mai ales in Ucraina.

Datele publicate de către SES arată că 22% ( sau 3,7 milioane ) din toate gospodăriile din Ucraina au receptionat televiziunea cu plată direct prin satelit, în anul 2012.

Mai mult, 98% dintre aceste gospodari ( 3,6 milioane ) au folosit în principal sateliții SES de la pozitia orbitala 5 grade Est si 31,5 grade Est.

În același timp, televiziunea terestră a scăzut în anul 2012 de la 8 milioane la 7,6 milioane de gospodării. Si televiziunea prin cablu a avut o scadere de la 5,8 milioane la 5,2 milioane de utilizatori.


De asemenea, sondajul arată că sateliții reprezintă platforma lider utilizată pentru recepția de televiziune digitală în Ucraina, 86% din 4,3 milioane de gospodării incluse in acest fragment din studiu folosind o antena de satelit pentru receptionarea programelor de televiziune prin diversi sateliti. Se pare ca ucrainienii sunt mari pasionati ai receptiei televiziunii prin satelit.

În plus, satelitii sunt preferati pentru recepția HD în Ucraina.

84% dintre gospodariile care receptioneaza programe de televiziune High Definition folosesc pentru acestea un satelit.


Comentând cu privire la cifrele pentru Ucraina, Norbert Hölzle ( senior VP la SES) a declarat:

"Ucraina reflectă trendul european, cu numărul de case care receptioneaza televiziunea terestră și prin cablu în scădere, iar numărul de gospodării cu televiziune prin satelit în creștere. Satelitul rămâne lider în televiziunea digitală în cele mai multe dintre piețele noastre, inclusiv Ucraina. O altă tendință importantă este faptul că televiziunea prin satelit este platforma principală de distribuție a programelor HD și suntem mândri să confirmăm că majoritatea covârsitoare a gospodariilor din Ucraina cu abonamente la televiziune HD prin satelit sunt pe sateliții SES.

În prezent, Ucraina este deservită in principal de doi sateliți - Astra 4A la 5 grade est și Astra 1G la 31.5 grade Est. Odată cu lansarea ASTRA 5B la 31.5 grade Est în trimestrul trei al anului 2013, vom fi capabili să oferim o capacitate mai mare pentru transmisiile HD și alte servicii digitale pentru piața ucraineană."

Pe o arie mai largă geografic, studiul a constatat că în Europa 85 de milioane de locuințe au receptionat televiziune de la sateliți în 2012, in creștere cu 1 milion față de anul 2013.

În ultimii patru ani, televiziunea prin satelit a crescut în Europa cu 17%.

Printre cele 249 milioane de abonati la televiziune din Europa, televiziunea prin satelit a continuat să fie cel mai popular mod de recepție. Acesta a reprezentat 43% din toate casele digitale și 41% din toate gospodăriile prin satelit care au beneficiat de servicii HD.

Romania face exceptie, la noi in țară abonatii preferand televiziunea prin cablu, iar televiziunea prin satelit fiind folosita mai mult in zonele unde oferta unui DTH românesc este mai bogata in grila de programe decat cea a unor operatori mici de cablu sau reprezinta singura optiune.

Cu siguranta alta ar fi situatia dacă si in Romania ar exista o oferte serioasa de pachete HD prin satelit, la un DTH romanesc.

Probabil foarte multi ar renunta la televiziunea prin cablu daca un operator romanesc ar oferi 30-50 de programe HD prin satelit. Daca la alti se poate, la noi de ce ar fi imposibil ?


4 comentarii despre subiectul „Televiziunea prin satelit devine tot mai populară”:
Anonim

salutare, am inteles, ca se poate prinde mai multe programe, la liber prin satelit , daca ai un o antena si un lnb.conectat direct la un smart tv samsung, care are tuner analog ci+dvb-t/c/s/s2.... am incercat de nenumarate ori si nu merge, . va si ruga. sa mi dati citeva detalii daca se poate.... va multumesc

detrax

Bineinteles ca se poate, chiar miii de programe la liber sunt pe satelit. Iti recomand sa chemi pe cineva care se pricepe la orientarea antenei pe un satelit ales ( de exemplu Astra 19,2 grade est ) si apoi scanezi satelitul dupa frecventele sale.

De exemplu, canalele gratis sunt acestea pentru Astra 19,2 grade est:

http://ro.kingofsat.net/freqs.php?&pos=19.2E&standard=All&ordre=freq&filtre=Clear

Esti sigur ca are tuner digital DVB-S2 televizorul tău ? Ce model de Samsung deții? Ai conectat LNB-ul de la antena de satelit la conectorul televizorului pentru satelit ? Antena, repet, trebuie orientata perfect pe satelitul ales, de catre un profesionist, conteza si câțiva milimetri la orientare, precum si dimensiunea antenei ( recomandabil de minim 80 cm ) si factorul de zgomot al LNB-ului ( recomandat 0,1 - 0,2 db ).

Anonim

smart tv led samsung UE32F4510. are tuner dvb s2. dar televizorul nu are conecter pentru satelit... in cazul asta nu cred ca pot prinde programe prin sateli,,, va multumesc

detrax

Pai logic că nu are conector pentru satelit, pentru ca de fapt nu are deloc tuner DVB-S2 si nici macar DVB-S, cu care ai putea receptiona televiziunile prin satelit. Are doar tuner DVB-T/C ( pentru televiziune digitala terestra generația veche si pentru cablu digital ). Uite aici dovadă, chiar pe siteul producatorului:

http://www.samsung.com/ro/consumer/tv-audio-video/televisions/led-tv/UE32F4510AWXXH

De asemenea, nu confunda televiziunea digitala terestra ( care oricum va fi transmisa in DVB-T2 și nu in DVB-T, cum ai tu tunerul ) cu televiziunea prin satelit ( semnal de la sateliți , nu de la emițătoare amplasate terestru ).

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile