Humax Digi+C HD4 este un receptor de televiziune digitală prin cablu oferit de curând de către operatorul RCS-RDS.
Receptorul este fabricat in Uniunea Europeană ( Polonia ) și oferă diverse funcții: Tv Catchup ( o arhivă tv online ), timeshifting (pauză în modul live tv), programare memento (reminder) pentru vizionare, programare înregistrare pentru vizionare ulterioară sau înregistrare imediată. Deoarece utilizează sistem de criptare Nagra, necesită pentru televiziunile criptate un smartcard ce se introduce în partea laterală. Receptorul poate reda de pe stick sau hard-disk și unele tipuri de fișiere multimedia din arhiva personală ( cel puțin deocamdată ), nu doar cele înregistrate cu receptorul.
Humax Digi+C HD4 suportă rezoluții video de 1080p/1080i/720p, format video 4:3 și 16:9, mod audio Single Channel, Dual Channel, Joint Stereo și Stereo. Receptorul are o memorie flash de 128 MB, 512MB RAM și serial flash de 4MB. Operează în intervalul de frecvențe de la 51 Mhz la 862 Mhz. Are un conector HDMI și unul AV OUT ( de tip Jack 3.5, însă acest cablu analogic nu este furnizat, dar se poate achiziționa din magazinele din România la prețul de 5-25 lei de către cei care au televizoare fără conector HDMI ), un conector USB 2.0 și Ethernet RJ-45 cu tehnologie 100BASE-T (100 Mbit/s).
Software-ul e bazat pe Linux și utilizează de asemenea colecția de comenzi Busybox, librăria OpenSSL și altele, listate în manual.
Telecomanda se remarcă prin faptul că funcționează din orice unghi.
Mai jos gasiti informații detaliate despre diverse funcții ale receptorului, prezentate în manualele de utilizare ale acestuia și coroborate cu informații trimise de colegii de hobby de pe pagina de Facebook a HD Satelit (netestate personal).
Procedură instalare HUMAX Digi+C HD4
1. Se conectează STB-ul la TV, semnal şi internet, apoi se alimentează. Pe panoul frontal al STB-ului se va aprinde LED-ul VERDE.
2. Pe ecran se va putea vedea imaginea de mai jos ce reprezintă ecranul de pornire. Se va aştepta pornirea STB-ului pentru a putea începe procedura de instalare.
3. În mod implicit STB-ul are setările de fabrică. Se vor parcurge câţiva paşi pentru instalare. Se selectează limba dorită folosind butoanele săgeată sus▲/săgeată jos▼, pentru confirmare şi trecerea la ecranul următor se apasă butonul VERDE (Înainte).
4. Se selectează ţara, pentru confirmare şi trecerea la ecranul următor se apasă butonul VERDE (Înainte).
5. Se pot modifica în funcţie de preferinţe, raportul ecranului, formatul imaginii şi rezoluţia, pentru confirmare şi trecerea la ecranul următor se apasă butonul VERDE (Înainte).
6. Înainte de a începe căutarea canalelor, se verifică nivelul şi calitatea semnalului. Pot fi verificate 3 frecvenţe folosind butoanele săgeată sus▲/săgeată jos ▼ şi OK pentru selectare. Pentru confirmare şi pornirea scanării canalelor se apasă butonul VERDE (Înainte).
7. Procesul automat de scanare canale va începe ( nu se poate scana o anumită frecvență separat ).
8. După ce procesul de scanare se termină, un mesaj de confirmare va apărea pe ecran cu numărul total de canale găsite. Se va apăsa OK pentru confirmare.
9. Un sumar al setărilor este prezentat în ecranul ce urmează. Tot aici se poate vizualiza rapid starea reţelei.
10. Pentru a confirma rezultatele şi a trece în modul vizionare se apasă butonul VERDE (Finalizare).
11. După verificarea datei şi orei se pot accesa aplicaţiile ce necesită conectare la internet.
Procedură creare şi editare listă de canale favorite HUMAX Digi+C HD4
1. Se accesează meniul STB-ului apăsând butonul MENU pe telecomandă apoi se selectează submeniul Ghid.
2. Se va selecta Editare favorite pentru crearea sau editarea listelor de canale favorite existente.
3. Aplicaţia de editare canale favorite a fost deschisă. În stânga sunt canalele disponibile, iar în dreapta spaţiu dedicat canalelor favorite.
4. Pentru început se va alege una din cele 5 liste disponibile va fi editată apăsând butonul GALBEN (Favorite). Receptorul oferă 5 liste de canale favorite.
5. Dacă se doreşte redenumirea listei, acest lucru trebuie facut înainte de a adăuga canale în lista de canale favorite. Pentru a redenumi se va apasa butonul ►► (Funcţie).
6. Se va introduce numele dorit pentru lista de canale favorite. Pentru a şterge caractere se va folosi butonul ROSU (Ştergere), pentru trecerea de la caractere minuscule la majuscule se va folosi butonul VERDE (Schimb), apoi pentru confirmarea numelui se va apăsa butonul GALBEN (Confirmare).
7. Pentru a adăuga canale în listă acestea trebuie selectate. Pentru a selecta un canal se va folosi butonul OK.
8. După selectare se apasă butonul ROSU (Adăugare).
9. Pentru a salva modificările făcute se va apăsa butonul BACK pe telecomandă. Iar un mesaj de confirmare va apărea, selectând OK se va salva lista de canale favorite.
10. Pentru a activa lista de canale favorite, se poate apăsa butonul ROSU (FAV) pe telecomandă atunci când sunteţi în modul vizionare şi apoi se va selecta lista nou creată.
De asemenea activarea listei de canale favorite se mai poate face deschizând lista de canale apăsând butonul OK, apoi apăsând butonul ROSU (Grup) şi selectând lista de canale nou creată.
11. Pentru a edita o listă de canale nou creată puteţi folosi butoanele ROSU (Ştergere) pentru a şterge un canal din lista de canale favorite şi VERDE (Mutare) pentru a modifica poziţia unui canal în lista de canale favorite. Pentru a salva modificările efectuate se va apăsa BACK şi se vor confirma modificările.
TV Catchup
Functia Catch Up este disponibilă deocamdată doar pentru câteva canale ( de exemplu canalul de știri si cele de sport al RCS RDS ) pentru 7 zile anterioare si nu necesită stick sau hard-disk, dar este necesară conectarea prin cablu la internet ( receptorul nu are Wi-Fi ).
1. În modul vizionare se apasă butonul GUIDE pentru a vizualiza Ghidul TV, se poate observa în partea de sus a imaginii titlul ferestrei (Ghid TV). Aici se pot vizualiza evenimentele curente şi viitoare pentru canalele ce au disponibile aceste informaţii.
2. Pentru a vizualiza evenimentele disponibile pentru zilele următoare se va apăsa butonul ►►(+24h), pentru a naviga printre evenimente/canale se pot folosi butoanele săgeţi sus▲, jos▼, stânga◄, dreapta►.
3. Unele canale dispun de emisiuni deja înregistrate, aceste canale se pot identifica printr-un semn poziţionat înaintea numelui canalului, aşa cum se poate observa şi în imaginea de mai jos. Pentru a accesa emisiunile deja înregistrate, se va apăsa butonul ◄◄ (-24h). Se poate observa în partea de sus a imaginii titlul ferestrei (TV Catchup).
4. Pentru a naviga printre evenimente/canale se pot folosi butoanele săgeţi sus▲, jos▼, stânga◄, dreapta►. Pentru selectarea unui eveniment pentru vizionare se apasă OK , apoi se confirmă începerea redării evenimentului.
5. După confirmarea începerii redării evenimentului selectat STB-ul va începe redarea. Uneori încărcarea evenimentului poate dura câteva secunde, deoarece conținutul este stocat online la distanță în serverele RCS RDS.
6. Odată pornit evenimentul, se pot folosi butoanele săgeţi stânga◄, dreapta►, derulare înainte ►► sau derulare înapoi ◄◄ pentru a sări sau a reveni la anumite scene.
7. Când se va apăsa butonul ■ (Stop) sau după ce durata evenimentului se va termina, STB-ul va trece în mod automat în modul vizionare (Live TV), în continuare se poate alege un nou eveniment înregistrat sau se va apăsa EXIT pentru a ieşi din modul TV Catchup.
Înregistrare şi Timeshifting
Funcţiile de înregistrare şi Timeshifting presupun conectarea unei memorii externe ce poate fi hard disk sau memory stick. În momentul conectării STB-ul va recunoaşte în mod automat dispozitivul, iar pentru asocierea dispozitivului de stocare cu STB-ul este nevoie de confirmarea împerecherii. Pentru folosirea acestuia este posibil ca dispozitivul să necesite formatare. RCS RDS recomadă evitarea păstrării unor documente importante pe acelaşi dispozitiv cu cel folosit pentru funcţiile de înregistrare si Timeshifting.
După împerecherea dispozitivelor un mesaj de confirmare va fi afişat.
1. Programarea unui memento presupune accesarea ghidului TV apăsând butonul GUIDE. Pentru a naviga printre evenimente/canale se pot folosi butoanele săgeţi sus▲, jos▼, stânga◄, dreapta►. Se alege un eveniment viitor pentru care dorim ca STB-ul să ne anunţe de începerea lui şi se apasă OK.
2. După confirmarea adăugării unui memento, emisiunea selectată este marcată cu un ceas stilizat albastru.
3. Cu câteva secunde înainte ca emisiunea să înceapă un mesaj va fi afişat pe ecran. În momentul confirmării STB-ul va comuta pe canalul unde acea emisiune este transmisă.
În cazul în care nu se confirmă prin apăsarea butonului OK, STB-ul va comuta în mod automat pe canalul unde acea emisiune este transmisă.
4. Programarea unei înregistrări presupune accesarea ghidului TV apăsând butonul GUIDE. Pentru a naviga printre evenimente/canale se pot folosi butoanele săgeţi sus▲, jos▼, stânga◄, dreapta►. Se alege un eveniment viitor pe care dorim ca STB-ul să înregistreze şi se apasă butonul Înregistrare.
5. După confirmarea adăugării unui memento, emisiunea selectată este marcată cu un ceas stilizat roșu.
6. Cu câteva secunde înainte ca înregistrarea să înceapă STB-ul va comuta pe canalul de unde acea emisiune va fi înregistrată. Un mesaj va fi afişat pe ecran informând ca înregistrarea a început.
7. Orice înregistrare poate fi oprită oricând. În cazul în care nu se doreşte oprirea înregistrării atunci înregistrarea se va opri automat atunci când evenimentul programat ia sfârşit.
8. Înregistrarea imediată poate începe în orice moment la apăsarea butonului R. Înregistrarea poate fi oprită oricând. În cazul în care nu se doreşte oprirea înregistrării atunci înregistrarea se va opri automat atunci când evenimentul programat ia sfârşit. O altă posibilitate este marirea duratei de înregistrare, făcând abstracţie de ora la care evenimentul se termină. Marirea duratei de înregistrare se face accesând GUIDE, Programări, apoi se va selecta cu OK evenimentul pentru care se doreşte modificarea duratei de înregistrare.
9. În momentul în care înregistrarea se va opri automat, la sfârşitul evenimentului, STB-ul afişează în partea de sus a ecranului “Complet 100%”.
10. Funcţia de Timeshifting porneşte atunci când este apăsat butonul ll (Pauză). În acel moment STB-ul începe să înregistreze temporar. Până la 1 oră se poate relua redarea fără a pierde nicio scenă.
11. Pentru a relua redarea emisiunii se va apăsa butonul ► (Play/Redare) iar pentru a naviga în timpul emisiunii (numai de la momentul de start al pauzei), se folosesc săgetile stânga ◄ şi dreapta ► pentru a sări câte 30 de secunde, sau ◄◄ derulare înapoi şi ►► derulare înainte. În cazul în care prin derulare se ajunge la momentul curent, STB-ul va trece în mod automat în modul vizionare (Live TV). În acest caz, funcţia de Timeshifting rămâne activă.