marți, 17 martie 2020

ANCOM va aplica măsurile din Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României

Ca urmare a intrării în vigoare a Decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României care stabileşte în sarcina ANCOM atribuţii specifice în vederea înlăturării sau limitării accesului la conţinutul ştirilor false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, ANCOM va pune în aplicare măsurile din decretul prezidențial în strânsă colaborare cu instituțiile abilitate, anunță ANCOM printr-un comunicat de presă.

Potrivit dispozițiilor Ministerului Afacerilor Interne, furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut vor putea fi obligați prin decizie a ANCOM să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

În cazul în care acest lucru nu este posibil sau persoanele care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu sunt din România, ANCOM poate obliga furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din România la respectivul conținut.

Identificarea şi stabilirea caracterului de știre falsă cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu intră în atribuţiile ANCOM, această responsabilitate revenind Grupului de Comunicare Strategică și Ministerului Afacerilor Interne, conform precizărilor emise de către acesta.

ANCOM va respecta toate măsurile impuse prin acest decret:

"Art. 54 - (1) Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național.

(2) În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile și autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația în acest context.

(3) Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

(4) În situația în care eliminarea la sursă a conținutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii.

(5) La decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicția legislației naționale.
"

Grupul de Comunicare Strategică din Ministerul de Interne a explicat poziția sa privind dispozițiile prevăzute în decretul Președintelui României referitoare la propagarea de informații false prin intermediul mass-media și în mediul online, oferind următoarele precizări:

Analiza referitoare la publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.

Dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.

Dispoziția Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Menționăm faptul că această reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent.

Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize.


16 comentarii despre subiectul „ANCOM va aplica măsurile din Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României”:
Gavril

Foarte buna decizia autoritatilor. Ar trebui sa inchida multe grupuri pe Facebook, deoarece de la multe din ele a aparut panica in populatie cu cumpararea de alimente in mod excesiv, inducere romanilor din diaspora sa vina acasa ca daca ar ramane acolo ar fi vai si amar de parca acoli nu s-ar aplica aceleasi masuri de combatere a virusului..si exemplele pot continua la nesfarsit. De acolo porneste inducerea populatiei in eroare.

Anonim

E vorba mai mult despre televiziuni și radiouri, nu despre Facebook. De diverse grupuri de Facebook se ocupa Facebook, nu ANCOM.

Anonim

ANCOM se ocupa si cu internetul fix si mobil, ei dau licențele si pot face controale. Facebook dacă era sa se ocupe si făcea filtre cum trebuie, nu găseai cozi haotice in magazine ca si cum ar veni apocalipsa

Gavril

Citeste atent Anonim 1 se referă la internet, facebook este găzduit pe servere. Nu are treaba cu radio si tv, acolo intra CNA pe fir.

"furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut vor putea fi obligați prin decizie a ANCOM să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire"

Anonim

Nu ofera ANCOMul licente Facebookului, nu are ANCOM nicio putere asupra Facebook, ce tot spuneti acolo? Facebook face ce vrea cu grupurile lui despre coronavirus, ANCOM face ce vrea cu firele, frecventele si licentele. In cel mai bun caz, ANCOM poate sa reclame la Facebook anumite grupuri dedicate coronavirusului, dar decizia apartine Facebookului, daca sterge sau nu acele grupuri despre coronavirus. ANCOM nu poate bloca Facebook, doar nu suntem in China sau in Turcia :) Doar acolo in pseudo-dictaturi, se intampla aceasta. Si nimeni nu poate dicta daca o inforamtie este falsa sau reala, asta decide si dicteaza publicul, nu ANCOM, ca nu suntem in dictatura. Ba chiar scrie si in comunicat, de catalogarea informatiilor, inclusiv cele din grupurile despre coronavirus, se ocupa Grupul de Comunicare Strategică și Ministerului Afacerilor Interne, nu ati citit pana la capat?

"Identificarea şi stabilirea caracterului de știre falsă cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire NU intră în atribuţiile ANCOM, această responsabilitate revenind Grupului de Comunicare Strategică și Ministerului Afacerilor Interne"

Dar insa CNA sper sa isi aplice puterile acolo unde le are, la mizeriiile de televiziuni care promoveaza stiri false, si care nu sunt putine.

XBoss

Este vorba despre a bloca publicații facute recent special pentru a propaga stiri false despre coronavirus. La platformele cunoscute, sau super cunoscute, gen Facebook, se face doar colaborare si analiza, nu se inchide sau blocheaza Facebook-ul. looool

Gavril

Nu spune nimeni sa se blocheze accesul la facebook ci doar la acele grupuri care publica stiri false și induc lumea in eroare. Acolo au apărut stiri false precum spalativa pe mâini cu spirt, mâncati usturoi chinezesc ca este albit cu clor si distruge in stomac virusul si tot felul de aberatii din astea de 2 lei...de ai ajuns să nu mai găsești in magazine spirt, clor si măști (Cu toate că alea se poarta DACA esti tu bolnav, sa nu-i contamin3zi pe altii)

XBoss

ANCOM nu poate sa faca asta. Grupurile acelea despre Coronavirus le poate bloca doar Facebook, nu ANCOM... Facebook e contactat de Grupul de Comunicare Strategică din Ministerul de Interne, si nu de orice neica-nimeni particular, si daca Facaebook crede ca are dreptate Grupul de Comunicare Strategică din Ministerul de Interne, atunci va sterge acele grupuri, altfel nu...

Anonim

Cu corul este alta fază, tot de pe canale facebook stire, la 1 litru de celor pui 9 litri de apă și dai pe jos cu modul si pulverizezi prin casa ca sa distrugi virusul.la fel cu spirtul pe mâini, cu toate că medicii spun că spălatul excesiv cu spirt dăunează grav pielii permițând microbilor sa intre in organism

Anonim

Acum sa te iei dupa toti neicanimenii de pe net care-si dau importanța cu sfaturile lor, ar însemna să fii mai dus ca ei. La Tv se spune sa se dea pe suprafețe cu clor si spirt, ei își dau pe mâini cu clor si spirt. La Tv se spune sa porti masca dacă ești bolnav sa nu dai boala la altii, unii poarta masca ca este trend in pas cu vremurile. La Tv se spune sa iesi din casa doar daca-i nevoie urgentă, ei se duc in crâșmă sau la colț sa o puna de o barfa, etc. O sa trăim si o sa vedem ce o sa mai fie. Sper sa fie bine, ca de vraci pe net si strada sunt satul.

Iulian

Penultimul anonim, ai vrut sa scrii clor bănuiesc. Anulează dicționarul din Android ca nu intelege lumea ce scrii.

Anonim

Cu crâșmă au terminat-o, de mâine sunt închise:)))).

Anonim

Foarte bună decizia ANCOM. Bravo

Bogdan

Era si timpul, la cate prostii se scriu le net unii chiar le cred

Bogdan

Era si cazul. Câte prostii se scriu pe net unii le cred, iar sa crezi prostii in situatii de criza este nasol rău de tot.

Marius

Prea târziu, trebuiau închise granițele de cand erau maxim 50 de îmbolnăviri, raționalizată hrana undeva la 2-3 unitati per membru de familie si acum eram OK. Unde sunt mase mari de oameni, virusul se propagă. PUNCT.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile