miercuri, 14 august 2013

Consiliul Concurenţei "atacă" Orange, Cosmote, Vodafone şi RCS & RDS

Consiliul Concurentei a supus dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de companiile implicate in investigatia privind un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de fiecare dintre operatorii de telefonie mobila in propria retea. Fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania detine o pozitie de monopol pe piata serviciului de terminare a apelurilor in propria retea de telefonie, oficialii anunta Consiliului Concurentei.

Pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturarea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil).

Cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea). Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva.

Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor care vor plati tarife mai mari si poate afecta mediul concurential din acest domeniu prin limitarea dezvoltarii retelelor mai mici, mentinerea artificiala a cotelor pe piata de retail, afectarea migrarii utilizatorilor catre alte retele etc

Dupa analiza observatiilor formulate de catre terti, Consiliul Concurentei poate solicita partilor modificarea propunerilor si poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Angajamentele partilor sunt monitorizate pe o perioada stabilita prin decizie a Consiliului Concurentei, verificarea indeplinirii acestora fiind realizata de catre autoritatea de concurenta sau de catre un mandatar desemnat in acest sens.

In cazul neindeplinirii angajamentelor, compania poate fi sanctionata cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii Consiliul Concurentei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigatia, daca se constata anumite nereguli.

Consiliul Concurentei invita persoanele fizice sau juridice interesate de actiunile intreprinderilor investigate pe pietele relevante sa trimita observatii cu privire la angajamentele propuse de Orange Romania S.A., RCS & RDS S.A., Cosmote Romanian Mobile Telecommunications S.A., si Vodafone Romania S.A. pana la data de 30 august 2013, anunta finantistii.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „Consiliul Concurenţei "atacă" Orange, Cosmote, Vodafone şi RCS & RDS”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile