joi, 18 iunie 2015

Implementare DVB-T2: Mux 1 - maxim până la 31 decembrie 2016; MUX2 şi MUX4 - până la 17 mai 2017

În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 – dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM), sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională, şi împreună cu Societatea Română de Televiziune, a anuntat intr-un comunicat de presă că va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluţii de tranziţie a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi. în această fază, RADIOCOM va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). în prezent, se află în derulare licitaţia pentru achiziţionarea unor echipamente noi.


În paralel, conform O.U.G. publicată în Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.VI.2015), RADIOCOM va continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestră a postului public de televiziune - TVR1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, pentru a menţine continuitatea informării întregii populaţii a României.

Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre în România, realizat de RADIOCOM, în urma adjudecării a 3 licenţe naţionale în banda UHF, este planificat a se desfăşura astfel:

- Pentru MUX1, realizarea unei reţele naţionale cu o acoperire de minim 90% din populaţie, cu emiţătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi "free to air" şi va conţine programe publice şi comerciale. Această fază a proiectului va demara, în data de 17 iunie 2015, cu o etapă premergătoare.
- Pentru MUX2 şi MUX4, se vor realiza două reţele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune.

MUX 1

Etapa premergătoare MUX1

În prima fază, în Etapa "TEST", se vor testa:
- modul în care emiţătoarele analogice existente pot fi upgradate pentru emisia DVB-T2;
- calitatea semnalului transmis de emiţătoarele upgradate;
- parametrii de emisie ai emiţătoarelor upgradate;
- disponibilitatea şi capabilitatea liniilor de transport a modulaţiei;
- zonele de serviciu realizate, utilizând schema de modulaţie adoptată;
- echipamente de recepţie DVB-T2 care pot fi utilizate de populaţie.

Pachetul de programe transmis, "free to air", în format DVB-T2, va ajunge la populaţie cu o calitate superioară faţă de transmisia analogică şi va putea fi recepţionat, astfel:
- Direct cu televizorul, dacă are tuner DVB-T2 încorporat, şi antenă exterioară cu câștig de minim 10 dB, bine degajată, orientată spre emiţător şi prevăzută cu un cablu coaxial de bună calitate, cu pierderi cât mai mici;
- Prin intermediul unui receptor extern digital DVB-T2 (set top box) conectat la televizorul clasic şi antenă exterioară cu caracteristicile de mai sus. Conectarea acestuia la televizor se va face prin intermediul ieşirilor analogice (RCA, SCART) sau digitale (HDMI).

Etapa propriu-zisă MUX1 este preconizată să înceapă în trimestrul al IV-lea 2015. Realizarea reţelei se va face cu echipamente de emisie noi.

Din acest moment, va începe Etapa "START PROIECT" prin implementarea reţelei MUX1 în 118 amplasamente, de mică şi mare putere, care vor deservi cu programe "free to air" cel puţin 90% din populaţie până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe va conţine 14-16 programe în format SD sau combinaţii SD/ HD.

Modul de funcţionare al emiţătoarelor va fi în reţele SFN (prin utilizarea unui singur canal în fiecare zonă de alocare; o alocare este echivalentă cu aproximativ suprafaţa unui judeţ - suprafaţa României a fost împărţită în 36 de alocări).

Etapa MUX 2 şi MUX 4 este preconizată să înceapă în anul 2016 şi va consta în implementarea celor două reţele.

Etapa EXPERIENŢĂ. Pe baza experienţei acumulate în etapa premergătoare, de teste, se va adopta cea mai bună soluţie tehnico-economică de implementare. Răspunsul reţelei MUX1 la parametri proiectaţi va determina o mai bună definire a celor două reţele. Etapa are drept scop instalarea a cel puţin 36 de emiţătoare/ multiplex până la data de 17 mai 2017, adică a cel puţin unui emiţător/ multiplex/ alocare.

Mai jos se pot studia imaginile oficiale oferite de Radiocom, cuprinzând primii 5 pași ( vor mai exista cu siguranță înca 1-3 pași, incă neadaugati in prezentare), prin care se va realiza acoperirea cu semnal DVB-T2 a 90% din populație, asigurat prin Multiplexul gratuit 1 ( MUX 1 ).

UPDATE 27 noiembrie 2015: 4 noi emițătoare au pornit emisia în DVB-T2: Oradea, Constanţa - Litoral, Suceava și Comăneşti. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 5 iunie 2016: Noi emițătoare de televiziune digitală terestră în DVB-T2 operate de Radiocom ( Sibiu - Păltiniş, Braşov - Tâmpa, Vatra Dornei, Cozia, Văratec ) și teste multiplex regional privat în Buzău ( operat de TV Sat 2002 ). Detalii găsiti AICI.

UPDATE 9 august 2016: Trecerea la televiziunea digitală terestră în România va fi din nou amânată. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 2 septembrie 2016: Emisia DVB-T în România a încetat. Noua harta a acoperirii DVB-T2 o găsiti AICI.

UPDATE 26 septembrie 2016: RADIOCOM a anuntat că a pus în funcțiune în luna septembrie 2016 înca 10 emițătoare în DVB-T2. Harta actualizata pentru septembrie 2016 o găsiți AICI.

UPDATE 11 noiembrie 2016: A fost publicată harta cu emițătoarele și canalele de emisie în DVB-T2 pentru luna noiembrie 2016. Detalii găsiti AICI.


62 de comentarii despre subiectul „Implementare DVB-T2: Mux 1 - maxim până la 31 decembrie 2016; MUX2 şi MUX4 - până la 17 mai 2017”:
Anonim

Stie cineva daca emitatorul din Paltinis Sibiu emite in dvb-t sau dvb-t2 acum?
Situatia este ca cele 2 (3 cu blank tv sibiu)+4 programe sint emise pe aceleasi canale 47 (tv sibiu-negru, kanal D, tvr info si 54 (tvr1, 2, info si HD) si intra si pe televizorul care stiu ca are doar dvb-t dar si pe decodorul dvb-t2 chinezesc. Sint curios daca nu cumva LG-ul meu are totusi tuner dvb-t2 din greseala :) ... Emitatorul din Cluj de pe C26 il receptioneaza cineva in Sibiu? Pe canalul 36 (2,5kW) Paltinisul inca nu emite nimic?. Multumesc.

Unknown

Paltinis emite in DVB-T...Daca ai tuner DVB-T2,el inglobeaza si tehnologia DVB-T,dar cum la Paltinis inca nu se emite in DVB-T2.......receptionezi doar ce se emite in DVB-T.

Anonim

De doua zile ma chinui cu tot felul de antene cu receptoare DVB-T2 si nu se prinde. Saracii batrinei asteapta semnalul la tv, nu cred ca vor apuca multi dintre ei sa mai vada TVR1, TVR2 terestru .Are cineva ideie cand va reincepe transmisia la releul de la Saveni Botosani?

Anonim

Nu am prins niciun post in t2 desi am semnal full pe canalul 25 in Botosani. A reusit cineva sa agate vreun post in dvb-t2 in BT?

petro33

In BT este semnal pe 22,25,30 pe DVB-t2 dar nu se prinde nimic.am incercat mai multe receptoare.

Catalin

In judetul Botosani se receptioneaza MUX1 pe canalul 25-506Mhz in localitatea Stanca-Stefanesti.TVR1,TVR2,TVR3,TVR NEWS,TVR HD.Receptorul trebuie sa fie dvb-t2 si setat la tara UK ( Marea Britanie ).

Anonim

se emite ceva digital in judetul galati?

Anonim

A început emisia și în Timișoara! Mai multe detalii pe Forumul Softpedia.

Unknown

Ceva în județul Neamț?

Anonim

Pe alocuri, da! Uită-te pe hartă, la pagina 3.

Anonim

Multumesc Sfara Sorin ... lamurit problema. Nu-mi ramane decat sa sper in implemetarea cat mai tarzie a DVB-T2 in zona Sibiu, fiindca asa intra TVR HD si pe televizoare (singul post dealtfel care ma intereseaza dintre canalele terestre) nu doar pe cutiuta de 22 euro care va prinde semnalul de pe Dealul Gusteritei ... Totusi de ce o fi emis in DVB-T un canal blank (cu eticheta TV Sibiu) si a disparut TVR3? Nu poate sa treaca in locul TV Sibiu sau in locul unuia dintre cele 2 TVR Info? Sau macar al nostru ardelean TVR2 din Cluj?

Anonim

Am prins pana la urma cele 5 posturi pe canalul 25 in Botosani dar am o problema: posturile ruleaza cu intreruperi. Va rog sa- mi recomandati o antena dvb-t cu amplificator. Cred ca-mi trebuie ceva puternic avand in vedere ca se emite din Iasi. Multumesc!

Anonim

@Anonim Botosani-antena gratar cu 4-6 dipoli placa SWA cu factor de zgomot cat mai mic si castig cat mai mare.SWA-6000/6T,SWA-9701,SWA2000/4T,SWA9999,etc.Personal receptionez cu o antena gratar ruginita urcata intr-un mar la 2 metri inaltime.Placa este SWA-2000/4T,tip mai vechi (15 ani).

Anonim

Referitor la receptionare cu intreruperi pe canal 25: am receptor amiko hd8140 t2/c cu semnal 100% si calitate 90% si folosesc o antena tip gratar cu placa de amplificare si alimentata din receotor cu 5v. Am incercat si cu alimentator cu reglare putere dar nu am deloc semnal. M-ar ajuta cateva link-uri catre magazine online pentru antene ca sa cumpar ceva cu rezultate peste ce am acum. Multumesc anticipat!

Anonim

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/antena-banda-larga-maxi-33db-p-10630

Anonim

Cea mai bun antena este una cu cat maimulti elementi, realizata de tine si cu dimensiuni acordate exact pe canalul sau frecventa semnalului pe care vrei sa il receptionzi. Era si pe aici un calculator parca.

Anonim

Am gasit asta e

http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/03/schema-antena-digitala-terestra.html

Anonim

Are directivitate mare,are castig mare,dar prinde doar un grup de trei canale,canalul central si cele doua adiacente.Bucla simetrizoare-adaptoare face sa sa piarda 75-90 % din energia captata.Adaptarea ar fi mult mai buna cu un tor de ferita bobinat de la o placa SWA (in acest caz nu mai apar asa pierderi si antena are banda mai larga ).

Anonim

Un exemplu de antenă de bandă largă ușor de făcut, cu adaptor de impedanță toroidal cum amintea un anonim mai sus este antena Gray Hoverman.

Anonim

Multumesc pentru suport. Intrucat nu am timp de asamblat antene, nici materialul necesar, ma gandesc sa achizitionez de la dipol acest model
http://www.dipolnet.ro/antena_tv_uif_dipol_16-21-60_dvb-t-t2_cu_amplificator_lna-177_30_db_A1615.htm
Ar rezolva problema stabilitatii semnalului?
Despre receptorul amiko hd8140 am auzit numai de bine. Sper sa rezolv problema cu antena. Le-am promis parintilor ca le aduc in casa tvr hd "hunedoara" :)

Anonim

Daca ar fi dupa nr de elementi antena aceasta s-ar incadra
http://www.dipolnet.ro/antena_tv_uif_dipol_44-21-60_dvb-t-t2_tri_digit_cu_amplificator_30_db_A2675.htm
Mi se pare scumpa totusi..

Anonim

Am un amplificator de antena colectiva de pe timpul comunismului alimentat la 24 V, înseamnă ca pot să-i pun antena si dau DVB-T2 gratis la tot blocul.

petro33

Cine mai stie ceva de emitatorul de la Saveni Botosani, au inceput sa faca ceva pe acolo?.

Anonim

Un man de la vtv spune ca undeva prin oct15 se activeaza emitatorul din Saveni.

Anonim

Mare tzeapa cu digitalu' in Botosani. Au oprit semnalul analogic iar cel digital e practic inexistent. Am achizitionat si antena dvb-t cu castig mare a2675 plus receptor premium amiko hd8140 t2 si se pare ca investitia de aprox 400 lei este in van. Nu am vrut sa trec pe satelit, dar se pare ca daca directionam aceasta suma catre digi aveam digital pe o perioada destul de mare. In concluzie nu va blocati banii in aparate fara utilitate.

Anonim

Te-ai uitat prima dată pe hartă să vezi dacă ai semnal? Dacă nu, e vina ta! Poți să treci pe satelit și fără „digi”. Sunt posturi gratuite pe sateliți. În concluzie, nu știu de ce nu ai luat un Amiko HD8260 sau un Amiko Mini Combo, că uite-așa aveai și receptor de satelit și terestru.

P.S. Pune antena cât de sus poți, orienteaz-o bine și vezi că s-ar putea să mai intre semnal.

Anonim

Pana azi la Sibiu se prinde doar TVR1.
Se pare ca se incearca ceva la TVR2 si TVRHD dar cu rezultatea jalnice de genul stop cadru pe ecran sonor si imagine cu sughituri si suspine.

Anonim

Confirm receptie acceptabila dvb-t2 in Botosani pe canalul 25 Iasi. Se pare ca au mai ajustat transmisia. La inceput semnalul era struto-camila...acum este cu ascendent in acceptabil. Asteptam cu interes si celelate muxuri...

Anonim

La lugoj nu se receptioneaza nimic sunt la 60 km de emitator urseni mai de graba se receptioneaza canale sarbesti din varset dvb-t2 cu calitate foarte buna si sunt la 200 km de emitator

petre

Salutari! Stie cineva daca se prinde vreun canal in Tirgu Jiu (sau Runcu, Gorj)? Pe vremuri, in analogic, puteam prinde cu o sarma tvr1, 2 si pro tv. Sunt curios daca s-a facut ceva pentru trecerea pe dvb-t2. Multumesc.

Anonim

In Targu Jiu si Gorj inca nu, probabil la iarnă vor fi introduse canalele TVR in DVB-T2. mai degraba sa prinzi sarbii in Gorj in DVB-T2, daca ai o antena UIF buna si montata la inaltime, dar nu stiu pe ce canele si cu ce date de receptie....

fun4mars

Salutare,

In Pitesti se poate prinde vreun post momentan? Daca da, DVB-T sau DVB-T2; si cu ce antena?

Multumesc

Anonim

Cred ca s-ar putea sa receptionezi canale TVR in DVB-T2, vezi harta de aici:

http://hdsatelit.blogspot.ro/2015/10/noutati-despre-televiziunea-digitala.html

Anonim

au aparun programe noi in dvb-t2 tvr iasi, tvr cluj, tvr timisoara, tvr craiova,tvr targu mures

Anonim

acum se receptioneaza si in zona Lugoj cu semnal puternic toate canalele TVR asteptam si MUX 2

Anonim

In zona SADu, jud Sibiu, are cineva montta o astfel de antena?, cate canale prinde ?

alina

La Buzau avem semnal dbvt2 pe canal 48

alina

In localitatea Merei judBuzau am verificat azi 14 Mai 2016 si cu o antena de esterior tip plasa ,dar si cu o antena de camera indreptata spre emitatorul Istrita Buzau ,receptionez dbvt2 pe canal 48 ,trei posturi tv:B1,Realitatea si Vh1program cu muzica.

Anonim

Tare ! Probabil sunt ceva teste ale unui emitator regional.

alina

Tv sat regional a castigat licitatia,astfel ca incepand cu 1 iunie vom avea la buzau 16 programe transmise dbvt2 de pe emitatorul IstritaBuzau,deocamdata sunt numai 3..

Anonim

Firma tv sat ,a castigat licitatia,deocamdata de pe Istrita Buzau se transmit numai 3 programe,dar de la 1 iunie buzoienii se vor bucura de 16 programe transmise dbvt2

Anonim

Ok, ne tii la curent daca mai introduc canale noi.

Anonim

Grup Media Tvsat castigatorul licitatiei mux 1 regional Buzau a postat pe facebook un nr de tel pe care i l puteti lua de acolo,pt a afla mai multe informatii cu privire la ce programe vor mai fi introduse in afara de cele 3 deja exixtente

Anonim

La Buzau dbvt2 Istrita canal 48 :B1,Realitatea,Vh1,Eurosport(codat) si U tv

Anonim

Buna ziua.Zilele trecute mi au raspuns si cei de la Radiocom Snr spunand ca multiplexul pe care emite dbvt2 Istrita Buzau canal 48 este cel castigat in urma licitatiei de firma tv sat,pe acest canal vor fi transmise diverse canale tv.Insa incepand cu a doua jumatate a anului 2016 Snr va transmite pe canal 28 dbvt2 Istrita Buzau canalele TVR.Astfel la Buzau vom avea semnal dbvt2 pe canal 48 multiplex regional,dar si le canal 28 al snr.

Cornel

Cat credeti ca o sa fie transmise gratis aceste programe in DVB-T2 la Buzau? Aveti idee cat curet consuma un astfel de emitator? ca o sa-si permita firma aia sa tina posturile la liber

Anonim

Da pt ca ei sunt si o firma de cablu si oricum au venit din banu cetateanului

Anonim

Oricum deocamdata sunt receptionate la Buzau doar 4 posturi,ramane de vazut ce va urma

Anonim

Si Eurosport dbvt2 codat,deci vor fi si programe care vor necesita cartele de decriptare asa ca au de unde sa isi scoata banu de la cetateni.Va fi o platforma dbvt2 cu programe la liber ,dar si criptate

Anonim

O fi stiind domnul Adrian Neagu menegerul firmei Tv Sat cu sediu atat in Buzau cat si in Ramnicu Sarat pe ce s a bazat cand a demarat acest proiect legat de transmisiile dbvt2 la Buzau

Anonim

Raspuns :cat timp vor dorii cei de la UE.Eu oricum la Merei am ai antena Dolce Telecom,dbvt2 este o curiozitate pt mine,vreau sa vad daca se va implementa in toata tara ori ba

Anonim

Alina, ce receptor si ce tip de antena folosesti?

Anonim

Multiplexul regional detinut de Tv Sat in jud. Buzau va emite incepand din data de 8 iunie, spun surse din interiorul acestui trust media. Se pare ca intentia conducerii acestui grup media este de a da o lovitura RCS si TELEKOM. Se asteapta ca in urmatoarele 3-4 luni, multi abonati din mediul rural ai celor doua firme sa renunte la abonamente si opteze doar pt receptia gratuita prin DVB T2.

Anonim

Am scris de pe contul surorii mele,eu sunt Iulian si la Merei folosesc receptor dvbt2 marca Sencor luat anul trecut din Carrfur la pretul de 215lei noi.Sunt foarte multumit de modul in care functioneaza

Anonim

Astazi pe canal 48 antena tip plasa fara amplificator:Antena1,Antena3,Eurosport (codat) si Discoverii

Anonim

salut, iulian. eu am un receptor amiko t58 t2 si o antena de camera synaps ahd243 si nu am semnal absolut deloc. probabil ca imi trebuie un amplificator de antena.

Bogdan

Niciodata un emitator in DVB-T2 nu o sa ia locul unei firme de cablu cum eronat crede un anonim de mai sus ca o sa ia abonatii RCS-ului si TELEKOM-ului....sau o alta aberatie ca o sa distruga FreeSat-ul. Emitatorul ala daca o sa emita 16 posturi se mai mult de jumate dupa 1 an o sa fie codate. NIMENI nu ofera GRATIS anumite programe pentru ca incalca contractul si drepturile de difuzare ale anumitor programe cu proprietarul postului (ex Discovery, Eurosport)

Anonim

@Bogdan DA, NICI EU NU CRED ASTA, DAR ASA SE AUDE PE AICI PRIN BUZAU. APOI, EU NU CRED CA VOR FI CODATE JUMATATE DINTRE CELE 14 POSTURI, CI DOAR 3-4, MAXIMUM. DAR MAI BINE SA ASTEPTAM ZIUA DE 8 IUNIE, SA AFLAM CE SI CUM...

Anonim

Sunt Iulian si am incercat si la bloc in Buzau cu antena de camera,nici o sansa de semnal dvbt2,poate doar cu antena de esterior

Anonim

Maine lansare oficiala dvbt2 Buzau,in septembrie lansare comerciala,pana atunci se fac teste.Asadar in septembrie speram sa avem cele 16 programe promise.Sursa informatie ,,Stirile de Buzau,,.Semnat mesaj Iulian din Buzau

Anonim

Nu cred ca se emite inca in canal 48.Se emite doar in canal 28 de catre SNR cele 9 canale TVR.Pe 48 nu am prins nimic.

Unknown

Dragii mei aici in Rominia sint grupuri de interese .platforma digital terestra .nu va fi implementata asa usor .datorita faptului ca p
ierd cei care ofera abonamente .prin satelit .
Plus ca o astfel de platforma suporta costuri destul de mari .se poate termina odata cu autostrazile din Romania .si cu multe lucruri neterminate !!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile