marți, 14 mai 2019

România a depășit 5 milioane de linii fixe de internet, dintre care 2 milioane sunt fibră optică până în casă

Cetățenii și mediul de afaceri din România au nevoie de internet tot mai mult și tot mai bun: am depășit 5 milioane de linii fixe de internet, din care 2 milioane sunt fibre optice pană în casă. Pe segmentul mobil, conexiunile 4G au depășit jumătate din total, iar traficul mediu de internet mobil a continuat sa se dubleze, pentru al doilea an consecutiv”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, printr-un comunicat de presă.

Datele prelucrate de ANCOM pentru anul 2018 arata ca numărul conexiunilor 4G este 10,1 milioane, în crestere anuala cu 27%, astfel ca acestea au ajuns sa detina o pondere majoritara, de 51%, în totalul conexiunilor la internet mobil. Împreuna cu conexiunile 3G, în România existau la sfârșitul anului trecut 17,2 milioane de conexiuni la internet mobil de mare viteza, adica aproape 90% din totalul de 19,9 milioane conexiuni la internet mobil. 2018 a fost al doilea an consecutiv în care traficul mediu de internet mobil s-a dublat, ajungând astfel la 2,6 GB/luna/locuitor. În funcție de numarul de conexiuni active la internet mobil în 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 40%, principalul competitor 25%, ceilalți furnizori însumând 35%.

Conform statisticilor ANCOM, numarul conexiunilor la internet fix din România a depasit valoarea de 5 milioane, ajungând la 5,1 milioane la sfârșitul anului 2018, cu 7% mai mult fața de anul precedent, pe fondul creșterii robuste, cu 16%, a conexiunilor la internet fix de foarte mare viteza, de cel putin 100Mbps și al reducerii celor care asigura viteze mai mici de 100 Mbps. Astfel, ponderea conexiunilor de foarte mare viteza (cel puțin 100Mbps) a ajuns la 69% la sfârsitul anului 2018. Prin internet fix a fost efectuat în 2018 un trafic de 25 GB/luna/locuitor, în crestere cu 15% fata de anul precedent. Anul trecut, rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodarii a fost de 62% la nivel național, în urban fiind de 74%, iar în rural de 46%.

Decalajul dintre urban si rural se reduce în continuare. Numărul de conexiuni la internet fix din mediul rural a ajuns la 1,6 milioane, înregistrând o creștere anuala de 13% în 2018, în timp ce conexiunile instalate în mediul urban au crescut cu 4% până la valoarea de 3,5 milioane. 40% din conexiunile de internet din mediul rural permiteau viteze de peste 100 Mbps. În funcție de numarul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârșitul anului 2018, liderul pieței avea o cota de piață de 51%, principalul competitor 23%, ceilalți furnizori însumând 26%.


3 comentarii despre subiectul „România a depășit 5 milioane de linii fixe de internet, dintre care 2 milioane sunt fibră optică până în casă”:
Anonim

Foarte bine, inseamna ca 2 milioane de români nu au nicio problema din cauza vitezei la internet in a vedea transmisii, videoclipuri si canale online 4K si 8K. Doar sa fie transmise sau sa existe astfel de canale. Banda si codecul nu sunt e o problema pentru aceste 2 milioane de romani.

Anonim

Daca, sa zicem, maine s-ar dunka pretul la internetul fix si tot ar fi cel mai ieftin din Europa. In vest o conrxuube fixa de internet cu vitezs undevw de 100-300Mbps costa de la 15 euro fara TVA. In Anglia, Germania daca ceri abonamente la internet de peste 300Mbs se uita la tine de sus, si-ti vor spune ca nu au asa ceva

Anonim

Bravo Romania. Cu firme ca Digi si partial Telekom care au bagat bani in infrastructura de fibra optica am ajuns sa fim in primele 10 tari din lume.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile