duminică, 26 decembrie 2021

Telescopul spațial James Webb, succesorul științific al Hubble, a fost lansat

Telescopul spațial James Webb al NASA a fost lansat sâmbătă cu o rachetă Ariane 5 din Guyana Franceză, America de Sud.

O colaborare cu ESA (Agenția Spațială Europeană) și Agenția Spațială Canadiană, telescopul spațial Webb are misiunea revoluționară de a căuta lumina primelor galaxii din universul timpuriu și de a explora propriul nostru sistem solar, precum și exoplanetele care arbitrează alte stele.

Echipele de la sol au început să primească date telemetrice de la Webb la aproximativ cinci minute după lansare. Racheta Arianespace Ariane 5 a funcționat conform așteptărilor, separându-se la 27 de minute de zbor. Telescopul a fost lansat la o altitudine de aproximativ 1.400 de kilometri. 

La aproximativ 30 de minute de la lansare, Webb și-a desfășurat sistemul de captare a energiei solare, iar coordonatorii misiunii au confirmat că sistemul furniza energie telescopului. 

Operatorii misiunii vor stabili o legătură de comunicații cu observatorul prin stația de sol Malindi din Kenya, iar controlul la sol (de la Institutul din Baltimore) va trimite  telescopului primele comenzi.

Inginerii de la sol vor efectua prima dintre cele trei etape de corecție, activând propulsoarele lui Webb pentru a muta telescopul pe o traiectorie optimă către destinația sa, care va fi la peste 1,6 milioane km de Pământ.

Cel mai mare și mai complex observator de științe spațiale din lume va începe etapele de șase luni de punere în funcțiune în spațiu a telescopului.

La sfârșitul punerii în funcțiune, Webb va livra primele imagini. Webb are patru instrumente științifice de ultimă generație, cu detectoare în infraroșu extrem de sensibile, cu o rezoluție fără precedent in această industrie. Webb va studia lumina infraroșie de la obiectele cerești, cu o claritate mult mai mare decât oricând pana acum.

Misiunea principală a telescopul spațial James Webb este de a fi succesorul științific al telescoapelor spațiale emblematice Hubble și Spitzer ale NASA, inclusiv pentru a completa descoperirile științifice ale acestor și altor misiuni.

Tehnologia revoluționară a telescopului va explora fiecare etapă a istoriei cosmice, din sistemul nostru solar până la cele mai îndepărtate galaxii observabile, dar și tot ce se află între acestea. Webb va dezvălui secrete noi și neașteptate și va ajuta omenirea să înțeleagă originile universului.

Vreau să felicit echipa pentru această realizare incredibilă. Lansarea lui Webb marchează un moment important nu doar pentru NASA, ci și pentru mii de oameni din întreaga lume care și-au dedicat timpul și talentul acestei misiuni de-a lungul anilor. Lansarea telescopului spațial Webb este un moment esențial, dar acesta este doar începutul misiunii Webb. Urmează 29 de zile critice pentru telescopul Webb, care va trece prin cea mai dificilă și complexă secvență de desfășurare încercată vreodată în spațiu. Odată ce punerea în funcțiune va fi finalizată, vom vedea imagini uimitoare. Telescopul spațial James Webb reprezintă nu doar șansa de a descoperi ceea ce sperăm că vom descoperi, ci de a înțelege ceea ce nu putem înțelege deocamdată despre universul nostru. Promisiunea științifică a telescopului Webb este acum mai aproape de realitate decât a fost vreodată. Ne aflăm la hotarul unor vremuri de mari descoperiri astronomice, care ne vor permite să vedem ceea ce nu am văzut sau doar ne-am imaginat până acum”, au explicat entuziasmați cercetătorii NASA.


Un comentariu despre subiectul „Telescopul spațial James Webb, succesorul științific al Hubble, a fost lansat ”:
Anonim

Acest eveniment deosebit a avut loc ca urmare a unui efort de 10 miliarde de euro. Au fost momente de declin, în care însăși misiunea a fost pusă sub semnul întrebării, dar în cele din urmă s-a realizat. Deja sunt în desfășurare sau urmează să aibă loc mai multe premiere științifice, ceea ce ne face să urmărim cu emoție ceea ce urmează în următoarele 6 luni, 5 ani poate 10 sau mai mult. Cert este că pentru om, granițele universului se vor extinde, unele teorii urmând să fie confirmate iar altele infirmate urmând a face loc unor viziuni noi.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile