duminică, 18 septembrie 2022

Satelitul Eutelsat Hotbird 13F va fi livrat pentru lansare

Airbus este compania ce deține contractul pentru construirea celor doi super sateliți Hotbird pentru Eutelsat. Primul satelit, Eutelsat Hotbird 13F, este finalizat și urmează să fie livrat la Cape Canaveral pentru pregătirile de lansare. Al doilea satelit, Eutelsat 13G, este aproape de a fi finalizat și va fi lansat mai târziu în acest an. Eutelsat-13F și 13G vor fi destinați pentru servicii DTH și vor transmite împreună peste 1000 televiziuni dintr-o poziție orbitală de top pentru recepția satelit în România.

Eutelsat Hotbird 13F este primul satelit din clasa Neo a Airbus Eurostar. Acesta va fi poziționat la 13 grade Est împreună cu satelitul Hotbird 13G. Cei doi sateliți vor înlocui cei trei sateliți Hotbird aflați pe orbită la 13 grade Est, dar vor fi mai ușori și mult mai eficienți. Perechea de sateliți Hotbird va avea o capacitate utilă crescută, iar sistemele de alimentare cu energie și de control termic mai eficiente decât versiunile anterioare.

Sateliții Eutelsat Hotbird 13F și Eutelsat Hotbird 13G vor avea o putere de 22 kW și totuși o masă de lansare de numai 4500 kg, datorită propulsiei electrice utilizate pentru a ajunge pe orbita de funcționare. Acești sateliți vor îmbunătăți capacitatea Eutelsat de a-și deservi cei 135 de milioane de clienți din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Conform unor informații anterioare, "fiecare din cei doi noi sateliți Hotbird vor avea câte 80 transpondere fizice în banda Ku (echivalând cu 73 transpondere de 36 MHz). Chiar dacă numărul total de transpondere de la 13 grade Est va fi mai mare, din cauza limitărilor legale și tehnice, capacitatea operațională totală de la poziția HOTBIRD va rămâne neschimbată, cu maxim 102 transpondere fizice (echivalentul a maxim 95 transpondere de 36 Mhz) active simultan. Cei doi noi sateliți (13F și 13G) vor înlocui sateliții Hotbird 13B, 13C și 13E, care reprezintă de fapt întreaga flotă actuală de la 13 grade Est, una dintre cele mai importante poziții orbitale pentru receptia televiziunilor prin satelit în Europa și desigur în România".

Francois Gaullier, șeful departamentului de telecomunicații și sisteme de navigație la Airbus, a precizat: „Eutelsat este un partener de preț al Airbus, de la pionieratul generației anterioare Eurostar E3000 până la versiunea electrică sau prima sarcină utilă complet flexibilă, si acum pentru primul satelit Eurostar Neo. Această nouă platformă a fost dezvoltată cu sprijinul ESA, demonstrând puterea parteneriatelor din industrie, dintre agențiile spațiale și jucători comerciali.

UPDATE 15 octombrie 2022: Satelitul Eutelsat Hotbird 13F a fost lansat cu succes. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 4 noiembrie 2022: De asemenea, și satelitul Eutelsat Hotbird 13G a fost lansat cu succes. Mai multe detalii găsiți AICI.

UPDATE 15 septembrie 2023: Sateliții HOTBIRD 13F și HOTBIRD 13G au intrat oficial în serviciu comercial complet la 13 grade Est. Detalii găsiți AICI.


Un comentariu despre subiectul „Satelitul Eutelsat Hotbird 13F va fi livrat pentru lansare”:
Cosmin

Pe 14 octombrie 2022 e programata lansarea satelitului Eutelsat Hotbird 13F, care va putea fi probabil vizionata live aici:

https://www.spacelaunchschedule.com/launch/falcon-9-block-5-hotbird-13f/

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile