miercuri, 17 mai 2023

Cotele de piață tv ale RCS&RDS, Orange și Vodafone în privința numărului de abonați tv cu plată, telefonie și internet

În anul 2022, s-a observat o reducere semnificativă a decalajului dintre zonele urbane și rurale în ceea ce privește accesul la internetul fix. Conform datelor, diferența s-a diminuat cu 3 puncte procentuale, atingând un procent de 14%. Această îmbunătățire a fost posibilă datorită implementării a 150.000 de noi conexiuni de internet fix în mediul rural. Ca rezultat, rata de penetrare a internetului fix a crescut la nivel național la 77%, cu o valoare de 69% în mediul rural și de 83% în mediul urban. Aceste cifre reflectă progrese semnificative în asigurarea accesului la internet și reducerea inegalităților digitale între comunitățile urbane și cele rurale, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

Infografic statistici 2022 - Imagine remisă în comunicat de către ANCOM pentru publicare pe HD Satelit România


Statistici internet fix


În anul 2022, sectorul internetului fix a înregistrat evoluții semnificative, evidențiindu-se următoarele aspecte:

- Creșterea numărului de conexiuni: Numărul total de conexiuni de internet fix a înregistrat o creștere de 4%, ajungând la 6,4 milioane de conexiuni. Este demn de menționat că 90% dintre aceste conexiuni oferă viteze care depășesc 100 Mbps.

- Viteze de conectare superioare: 27% dintre conexiuni, adică aproximativ 1,7 milioane de conexiuni, permit viteze de cel puțin 1 Gbps.

- Creșterea numărului conexiunilor în mediul rural: Ritmul de creștere al numărului de conexiuni de internet fix în mediul rural a fost de 7%, depășind astfel ritmul de creștere din mediul urban, care a fost de 3%.

- Traficul mediu lunar: Traficul mediu lunar de date a atins nivelul de 69 GB per locuitor, ceea ce reprezintă o creștere de 22%. Acest lucru înseamnă că, în medie, fiecare persoană utilizează aproximativ 2,4 GB de date pe zi.

- Rata de penetrare a internetului fix: La nivel național, rata de penetrare a internetului fix a atins nivelul de 77%. În mediul urban, această rată a fost de 83%, în timp ce în mediul rural a fost de 69%.

- Principalii furnizori de internet: După numărul de conexiuni, primii trei furnizori sunt: RCS&RDS, care deține o cotă de piață de 67%, grupul Orange cu o cotă de piață de 20%, și Vodafone cu o cotă de piață de 12%.

Aceste cifre evidențiază progrese semnificative în domeniul internetului fix, cu o extindere a accesului la conexiuni mai rapide și o creștere a numărului de conexiuni în mediul rural. De asemenea, ele reflectă o utilizare tot mai intensă a internetului de către populație.

Statistici internet mobil


În ceea ce privește internetul mobil, în anul 2022 s-au înregistrat următoarele evoluții:

- Numărul total de conexiuni active: Numărul total de conexiuni active a înregistrat o ușoară creștere, atingând cifra de 21,4 milioane de conexiuni. Dintre acestea, 77% oferă suport pentru tehnologiile 4G și/sau 5G (aproximativ 16,5 milioane de conexiuni).

- Creșterea numărului conexiunilor 5G: Numărul conexiunilor 5G a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la un total de 723.000 de conexiuni, ceea ce reprezintă o triplare față de sfârșitul anului 2021.

- Utilizare dublă a conexiunilor: Aproape 19,85 milioane de conexiuni sunt utilizate atât pentru telefonie mobilă, cât și pentru accesul la internet mobil. În același timp, 1,52 milioane de conexiuni sunt utilizate exclusiv pentru accesul la internet mobil (doar pentru date).

- Traficul mediu lunar: Traficul mediu lunar de date a înregistrat o creștere la nivelul de 8 GB per locuitor, reprezentând o creștere de 24%. Aceasta se traduce în aproximativ 270 MB de date utilizate în fiecare zi.

- Principalii furnizori de internet mobil: În funcție de numărul de conexiuni active, primii trei furnizori sunt grupul Orange cu o cotă de piață de 40%, Vodafone cu o cotă de piață de 24%, și RCS&RDS cu o cotă de piață de 24%.

Aceste date evidențiază o creștere generală în utilizarea internetului mobil, cu o adoptare tot mai largă a tehnologiilor 4G și 5G. De asemenea, ele reflectă o utilizare extinsă a conexiunilor mobile pentru accesul la internet și comunicare în rândul populației, precum și o creștere a traficului de date.


Statistici telefonie mobilă


În domeniul telefoniei mobile, în anul 2022 s-au înregistrat următoarele evoluții:

- Numărul de cartele SIM active: Numărul total de cartele SIM active de telefonie mobilă a ajuns la 23,2 milioane. Dintre acestea, 64% sunt bazate pe abonament, iar 36% sunt bazate pe cartele preplătite.

- Schimbări în tipurile de abonamente: Numărul cartelelor SIM cu abonament a înregistrat o creștere de 6%, indicând o preferință crescută pentru acest tip de serviciu. În același timp, numărul cartelelor SIM preplătite "active" a înregistrat o scădere de 6%.

- Traficul de voce: Traficul total de voce a înregistrat o scădere de 7%, ajungând la 64 miliarde de minute. În medie, fiecare locuitor a utilizat telefonul mobil pentru aproximativ 4 ore și 39 de minute pe lună pentru convorbiri telefonice și a trimis 19 SMS-uri.

- Principalii furnizori de telefonie mobilă: În funcție de numărul de cartele SIM active, grupul Orange deține o cotă de piață de 37%, Vodafone deține o cotă de piață de 30%, iar RCS&RDS deține o cotă de piață de 21%.

Aceste cifre reflectă preferințele utilizatorilor în ceea ce privește tipurile de abonamente și modul de utilizare a telefoniei mobile. De asemenea, ele evidențiază distribuția pieței între principalii furnizori de servicii de telefonie mobilă.

Statistici servicii de televiziune cu plată


În sectorul televiziunii, în anul 2022 s-au observat următoarele evoluții:

- Numărul abonaților la servicii TV: Numărul total de abonați la servicii TV a stagnat la 7,85 milioane.

- Preferința pentru serviciile de retransmisie prin cablu: Preferința utilizatorilor a continuat să se îndrepte către serviciile de retransmisie prin cablu, înregistrând o creștere de 6% și atingând un total de 6,6 milioane de abonați. În același timp, serviciile prin satelit/DTH au înregistrat o scădere semnificativă de 21%, ajungând la un total de 1,2 milioane de abonați.

- Principalii furnizori de servicii TV: În funcție de numărul total de abonați la sfârșitul anului 2022, RCS&RDS deținea o cotă de piață de 69%, grupul Orange deținea o cotă de piață de 16%, iar Vodafone deținea o cotă de piață de 11%.

Aceste cifre reflectă preferințele utilizatorilor în ceea ce privește metodele de retransmisie TV și distribuția pieței între principalii furnizori de servicii TV. De asemenea, ele indică o tendință de migrare către serviciile de retransmisie prin cablu, în timp ce serviciile prin satelit/DTH au înregistrat o scădere.

Statistici venituri din sectorul de telecomunicații


În ceea ce privește veniturile din sectorul de telecomunicații, în anul 2022 s-au înregistrat următoarele evoluții:

- Scăderea ușoară a veniturilor: Veniturile din sectorul de telecomunicații au înregistrat o ușoară scădere de 1% în anul 2022, ajungând la un total de 16,9 miliarde de lei.

- Contribuția internetului fix și mobil: Internetul fix și mobil au generat 35% din totalul veniturilor din sectorul de telecomunicații, arătând o importanță crescută în piață. Telefonia mobilă a reprezentat 32% din venituri, retransmisia programelor TV a contribuit cu 15%, telefonia fixă cu 9%, iar celelalte tipuri de rețele și servicii au înregistrat 9% din totalul veniturilor.

- Principalii furnizori în funcție de venituri: În ceea ce privește furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice, primii trei furnizori în funcție de veniturile obținute au fost grupul Orange cu o cotă de piață de 40%, Vodafone cu o cotă de piață de 24% și RCS&RDS cu o cotă de piață de 24%.

Aceste cifre evidențiază structura veniturilor din sectorul de telecomunicații și ponderea diferitelor servicii în generarea acestora.

Despre aceste date statistice


Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru semestrul II 2022 a fost întocmit de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Acest raport se bazează pe datele statistice furnizate de operatorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor specifici categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și poate fi accesat prin link-ul disponibil aici (nr: în acest raport găsiți si informații statistice despre operatorul Telekom, care nu a fost menționat în comunicatul ANCOM, ci doar in raport). Este important de menționat că evoluțiile prezentate anterior sunt referitoare la întregul an, nu la semestrul II în mod specific.


13 comentarii despre subiectul „Cotele de piață tv ale RCS&RDS, Orange și Vodafone în privința numărului de abonați tv cu plată, telefonie și internet”:
Anonim

Telekom numai are decat telefonie, cred ca de aceea nu a fost mentionat. Si oricum, au prezentat doar TOP 3 in comunicat.

Crisss

Foarte interesant, se pare ca in viitor cam dispare satelitul ca si cota de piata in Romania, cablul tv va fi majoritar.

Anonim

RCS&RDS 69%, Orange 16%, Vodafone 11%. Deci acestia 3 operatori detin in total 96% din piata tv cu plata ???? Pai Focus Sat, Freesat, Ines si alti cabliști mici detin cumulat in total doar 4%?????? Sau nu au fost obligati sa ofere date statistice catre ANCOM si deci nu au fost incluși in statistica?

Crisss

Anonim, toti operatorii sunt obligati sa furnizeze aceste date statistice, daca ofera servicii de telecomunicatii pentru public in perioada vizata. Vezi DECIZIA nr. 333 din 14 mai 2013 aici: legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/148608 .

Anonim

Telekom probabil e pe locul 4 piata de telefonie mobila, asa e? Iar in rest nu cred ca mai ofera servicii tv, internet fix, etc, de aceea nu a fost inclusa.

Anonim

Deci Orange face cei mai multi bani in Romania, departe de RCS si Vodafone, care sunt la egalitate in privința veniturilor, dar pe locul 2.

Sorin

Anonim, Orange e tare pe piata la telefonie mobila, de acolo face banii.

Crisss

Da, Sorin, dar Digi e majoritar la tv cablu si internet fix. Insa nu are preturi mari, de aceea nu prea face bani de acolo unde e majoritar. Daca Digi ar creste un pic preturile la tv cablu si internet fix, s-ar detasa pe locul 2 la venituri, aproape de Orange. Insa probabil ar pierde ceva clienti din cauza maririi preturilor, asa ca incearca sa mentina preturile actuale, ca, de bine, de rău, tot face bani si asa, si ramane dominant pe piata tv cablu si internet fix.

Anonim

Deci 6% din populație a trecut de la cartela preplătita la abonament de telefonie. Totusi, lumea inca folosește cartele preplatite, 36% e un procent impresionant de utilizatori prepaid in 2022.

Anonim

Ei da, asta doream să publicați.

Anonim

Deși personal prefer cablu în loc de satelit, trebuie să înțelegem că satelitul nu va dispărea, el este util acolo unde cablu nu poate ajunge. În plus există și fani ai satelitului, cărora le place să caute programe diferite de ceea ce se oferă prin cablu.

Anonim

CU SCHIMBAREA CLIMEI unde avem furtuni ,fijelii etc.Satelitul ramine cel mai sigur plus ca majoritatea transmisiilor tv se fac prin satelit si programele tv HD se vad la claritatea maxima !!

Anonim

Si inca ceva Important ,toti Romani plecati afara au antene indreptate spre Satelit pentru programele Romanesti.De aceia e foarte bun Satelitul !!.Si nu numai pentru noi ci pentru toata omenirea!!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile