duminică, 8 noiembrie 2020

China a lansat "primul satelit 6G"

China a lansat cu succes de la Centrul de Lansare a Sateliților Taiyuan din provincia Shanxi ceea ce a catalogat ca fiind „primul satelit 6G din lume”. De fapt, așa-zisul "satelit 6G" este unul experimental, deoarece industria telecomunicațiilor este la câțiva ani distanță de lansarea specificațiile 6G. Deci nimic nu garantează că tehnologia testată prin intermediul acestui satelit va fi utilizată în standardul final 6G.

Denumit UESTC (după University of Electronic Science and Technology of China), dar și Star Era-12, satelitul a fost dezvoltat de universitatea menționată în colaborare cu Chengdu Guoxing Aerospace Technology și Beijing MinoSpace Technology. Acesta va fi utilizat pentru a verifica performanța tehnologiei 6G în spațiu.

"Acest satelit este primul test tehnic al comunicării terahertz în spațiu", a explicat Xu Yangsheng, academician la Academia Chineză de Inginerie.

Satelitul a avut 60 kg la lansare și va utiliza frecvențe terahertz pentru a atinge viteze de transmisie a datelor de 100 ori mai rapide decât tehnologia 5G. Aceste frecvențe submilimetrice constau în unde electromagnetice în banda desemnată de ITU de la 0,3 până la 3 terahertz. Lungimile de undă ale radiației în banda Terahertz sunt cuprinse între 1 mm și 0,1 mm. Radiația Terahertz se încadrează între microunde și undele de lumină infraroșie.

Însă radiația Terahertz este puternic absorbită de gazele atmosferei, iar în aer este atenuată la zero în câțiva metri, deci este aproape imposibil să fie utilizabilă pentru comunicațiile radio, cu excepția cazului in care chinezii au inventat o metodă tehnică prin care se diminuează aceasta absorbție ori atenuarea nu este foarte semnificativă. Radiația Terahertz poate pătrunde în straturi subțiri de materiale, dar este blocată de obiecte mai groase. Fasciculele pot fi transmise prin materiale și pot fi utilizate pentru caracterizarea materialului, analiza straturilor și ca alternativă la razele X, pentru a obține imagini de înaltă rezoluție ale interiorului obiectelor solide. Date fiind aceste caracteristici fizice improprii comunicațiilor, este interesant de verificat ce rezultate practice va obține satelitul chinezesc. 

"Se așteaptă ca tehnologia să fie de peste 100 de ori mai rapidă decât 5G, permițând transmisia fără pierderi în spațiu pentru a realiza comunicații pe distanțe lungi cu o un consum de energie mai mică. Tehnologia va permite utilizarea frecvențelor terahertz pentru internet prin satelit", a declarat Lu Chuan, șeful Institutului de Tehnologie al industriei prin satelit al UESTC.

Tehnologia 6G este încă la început și trebuie să depășească mai multe obstacole tehnice în cercetarea de bază, proiectarea hardware și impactul acesteia asupra mediului înainte să devină disponibilă comercial.

Satelitul include și un sistem optic de teledetecție pentru a monitoriza dezastrele din culturi, pentru a preveni incendiile forestiere, pentru a verifica resursele forestiere și a monitoriza conservarea apei și inundațiile montane, precum și pentru a furniza imagini și diverse date foarte detaliate.


Un comentariu despre subiectul „China a lansat "primul satelit 6G"”:
gogu

pana la urma comunismul a invins ! ce au facut astia in 30 de ani nici europa and sua nu au facut in 300 peste 50 de ani in scoli se va preda obligatoriu mandarina ,engleza la optionale .... deh la 1,5 milarde ai de unde sa alegi creiere sa dezvolti tehnologii ! numai zic de indieni... 80 din inginerii microsoft pe plan global sunt neamurile lui raj kapor.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile